Съботно-неделните предложения – под знака на юбилея на топ фантаст

На 12 септември – преди 100 години, в град Лвов (тогава в Полша, днес в Украйна), е роден Станислав Лем, който се смята за най-влиятелния писател – фантаст в света. Той е преведен на 41 езика, а книгите му са продадени в над 27 милиона екземпляра.

Затова и предложенията ни за уикенда са под знака на неговия юбилей.

Екранизацията на „Соларис“ от Андрей Тарковски или Стивън Содърбърг

Станислав Лем (1921-2006).

Най-известният роман на Станислав Лем е „Соларис“ (1961). Благодарение на него смятаният за второстепенен жанр „научна фантастика“ се издига на ново ниво и носи световна известност на полския писател. Причината е, че в романа си Лем успява да вплете както научни хипотези, така и философски разсъждения и сложни емоционални отношения.

Романът е преведен на над 30 езика, като на български език излиза през 1965 г., в превод на Андреана Радева.

Кадър от „Соларис“ на Андрей Тарковски.

По книгата са направени две екранизации – на Тарковски през 1972 г. и на Содърбърг през 2002 година. Станислав Лем държи най-много на темата за потенциалния контакт между хората и извънземните същества. Но тъй като нито за Тарковски, нито за Содърбърг това е особено приоритетна тема, Лем не остава във възторг от нито един от двата филма. Но това не бива да ви отказва да изгледате някое от двете филмови заглавия или, ако не сте чели романа, да поправите този пропуск.

Mish Mash Fest

Ако искате да празнувате по по-нетрадиционен начин юбилея на Станислав Лем, можете да отидете на Mish Mash Fest (фантастът е автор на пиесата „Миш-маш“). Фестът ще бъде на площад „Петко Р. Славейков“ в София и през двата дни от уикенда. На щандовете на площада ще имате богат избор от всякакви ръчно направени бижута, аксесоари и вкусни неща за хапване. Отделете внимание на разнообразието от кожени чанти тип клъч и на обеците тип „бацилчо и заразко“. Не пропускайте нахута с диви гъби и накрая си помислете дали нямате нужда от ръчно направени пантофки.

Не пропускайте щанда на Omaya – там ръчно изработените бижута са вдъхновени от любовта към природата. Много от висулките са вдъхновени от съкровищницата на морското дъно и красивите растения на сушата, които облича в нежни шушулки от сребро.

Green Rock Fest

 

 

И докато в София фестът е на тема „миш маш“, то в Русе организират „Грийн рок фест“. На обновения летен театър към Военния клуб в Русе в неделя (12 септември), от 18.00 часа, организират „Грийн рок концерт“. На сцената ще излязат пет български младежки рок групи – Second To None, Гравитациярок, Electric Roxy, Орендъ и Slipstream. Ще участва и хърватският рок певец Дино Джелусик и неговата група – Jelusick.

WWF на 60 години

А за финал може да посадите цветя или дръвчета по повод 60-ия рожден ден на Световния фонд за дивата природа. Той е регистриран на 11 септември 1961 г. в Швейцария. Всичко започва от известния британски биолог и първи директор на ЮНЕСКО – сър Джулиън Хъксли, който е на посещение в Източна Африка. Целта на визитата му е да посъветва организацията на ООН за култура как да опазва биоразнообразието в района. Той е шокиран от скоростта, с която в региона се изтребват животни и се разрушават хабитати. И когато се връща в Лондон, публикува няколко тревожни статии в „Обзървър“. Предупреждава, че в близките 20 години голяма част от дивата природа в Източна Африка ще изчезне. Откликва му бизнесменът Виктор Столън, който обявява, че е готов да съдейства, за да се съберат средства за решаване на проблема. Оттогава насам са събрани над 1 млрд.  долара, които са инвестирани в над 11 хил. проекта в 130 държави, включително и в България.

Love Food Festival в @B:EAT

У нас WWF България ви канят на Love Food Festival в @B:EAT (намира се в Борисовата градина, зад метростанция „Васил Левски“ (над стадион „Юнак“). На него ще се демонстрират добри примери за zero waste (нулев отпадък) практики с кулинарни работилници, които имат за цел да ви вдъхновят да се храните с мисъл към природните ресурсите.

От 14.00 часа Илиан Йорданов от Българската хранителна банка ще ви разкаже за хранителното банкиране в перспектива. От 16.00 часа ще ви разкажат за „Бъдещето на храната“ с WWF, като ще ви информират за най-различни иновации в сферата на храните. От 18.00 часа ще ви покажат как да си направите вкусни аранчини с останал от няколко дни ориз и зеленчуци.

В паралелната програма – от 14.00 часа до 16.00 часа, може да научите как да си направите бомби от семена, които да засадите или в градинката пред блока, или в саксия на балкона. След това ще видите как порастват цветя, полезни за пчелите.

В неделя (12 септември) от 14.00 часа до 16.00 часа ще има викторина за деца, организирана от БЧК София, който ще провери дали най-малките знаят как могат да се хранят здравословно и да готвят безопасно. По-същото време ще има и работилница с Ирена Събева, наречена „Компостирането за деца”. Звучи малко като „космически компоти“ за деца и заради това може да се приеме за още една от инициативите, с които да отбележите достойно юбилея на Станислав Лем. Защото колкото по-космическо, толкова по-вълнуващо.