Борис Ненов и най-красивите цветя за учителката

Датата 15 септември свързваме с началото на учебната година, а любителите на българската живопис и с рождението на Борис Ненов- художникът, нарисувал най-красивите цветя за учителката. Не вярвате ли? За да се убедите сами, посетете изложбата му, открита по случай 100-годишнината му в „Райко Алексиев“. Изложените картини са собственост на семейството му. Ето някои любопитни акценти от нея.

 

Морските пейзажи

Макар и да не се е посветил на учителстване, картините на Борис Ненов са като учебник как багрите могат да се доведат до крайно напрежение. Това арт критиците отбелязват още при първата му самостоятелна изложба, която прави през 1966 година. Тогава изкуствоведът Величко Коларски пише по повод цветовете в изложбата му „Багрите – особено жълтите тонове – са доведени до много голямо напрежение. С тези средства художникът подчертава особеното настроение, което може да се изрази само със средствата на живописта.“ Тогава, в онази първа изложба Ненов показва морски пейзажи – „Созопол“, „Аркутино“, които са забележителни с богато нюансираната си гама от сиво-охрови и зелени тонове. А защо е било това голямо напрежение? За да предупреди, че морската вода, така мамеща със спокойствието и безкрайността си, крие тайни за отнети животи, напрягащи с ужасяващата си безмилостност.

Земята

„Художникът е неразривно свързан със земята и мощта, която тя излъчва“ – пише друг критик – Асен Василев. Това прави пейзажите му зареждащи и вдъхновяващи с изобилието си от светлина. За определени картини зрителят не може да е съвсем сигурен какво точно рисува Ненов – красиви есенни цветя или софийски квартали от 60-те години, които той е обичал да пресъздава с неподправената си виртуозност.

Обещанието за плодородие

В натюрмортите художникът изгражда картините си с едри цветни петна, отличаващи се със своята звучност, отбелязват първите арт критици, изкушени от творчеството на Ненов. И допълват, че натюрмортите на Ненов са колкото лирични, толкова и оптимистични. Те са като ликуващо доказателство за красивото обещание на живота – че и догодина дърветата ще дадат златни дюли, а лозата – ароматно грозде.