Как да се грижим за часовника си

Стилният ръчен часовник е аксесоар, който може да ви служи вярно дълги години. Вярно, че заради някои разпространени грешки той може бързо да загуби търговския си вид или да спре да работи точно. За да не се случва това предлагаме няколко прости съвета по обгрижването на любимия аксесоар.

 

Часовниците отдавна са се превърнали в много повече от обичаен индикатор на времето. Те могат да включват десетки други полезни функции, да се превърнат в неделима част от имиджа ви или да напомнят за важни моменти от вашия живота. Нещо повече, именно този аксесоар е най-нетрапчивият, обикновен и изразителен начин да покажете индивидуалността си. Така че, за да предадете правилното послание на околните като запазите любимия аксесоар в идеално състояние за дълго време, трябва да поддържате правилно часовника си.

Грижете се за чистотата на аксесоара      

Докато носите часовника си върху повърхността му може да попаднат частици прах и мръсотия. За полиране на повърхностите използвайте мека кърпа от микрофибър. Може и влажна, ако корпусът е защитен и внимавате да не развалите кожената или текстилна каишка. Избягвайте голямото количество вода и сапун – той може да се наслои в малките цепнатини и да навреди на работата на механизма. Важно е редовно да почиствате часовника си. А как, зависи от модела и материалите, от които е изработен.

Използвайте четка за зъби с мек косъм за почистване на циферблата

Ако вашият модел има допълнителни релефни детайли като маркировка, кристали или диаманти, използвайте клечки за уши. За винтидж часовниците е по-добре да се доверите на професионалистите от специализираните или бижутерски магазини. Те ще ви подскажат как да се грижите за особено капризните модели.

Не забравяйте да се грижите за каишката

Ако каишката на вашия часовник е кожена, използвайте леко овлажнена кърпа. След това я подсушете внимателно. Силиконовите варианти се чистят по-лесно, може да изполвате влажни салфетки.

Подсушете добре часовника

Металните часовници могат да ръждясат, а солта и потта допринасят значително за това. Винаги внимавайте часовника ви да е сух, след като сте го носили.

Пазете часовника си в специална кутия

Грижливото почистване няма да е ефективно, ако часовникът не се съхранява правилно. Повечето модели се продават със специална кутия. Ако в края на деня свалите часовника си или просто няма да го носите, най-добре е да го сложите в кутията, с която сте го купили.  Производителят я е разработил специално, за да защити вашия аксесоар от надраскване.

Периодично носете часовника в сервиз 

Ако искате да сте сигурни в изправността на механизма, си струва да го давате за  планов преглед на всеки две-три години, преди да възникне сериозен проблем. Мярката е ефективна независимо от гаранционния срок.

Избягвайте контакт с химикали  

Ръчният часовник не бива да бъде подлаган на въздействието на каквито и да било химикали, включително на парфюми. Преди да го сложите на ръката си се убедете, че лосионите и ароматите, които сте ползвали, са изсъхнали. Те могат да повредят каишката, да доведат до разрушаване на металите и да предизвикат ръжда на повърхността.

Избягвайте контакт с магнити

Механизмът може да работи неправилно, ако близо до вашия часовник се намира магнитен обект. Ако аксесоарът ви все пак е бил подложен на въздействието на мощен магнит, трябва да го занесете в сервиз, за да бъде проверена изправността му.

На нагрявайте   

Слънчевата светлина може да доведе до обезцветяване на корпуса. Наред с това всяко нагряване може да съкрати срока на работа на батерията, така че по-добре не излагайте за дълго часовника си на пряка слънчева светлина.

Сменяйте редовно каишката 

Един от най-лесните начини да надраскате своя аксесоар е да се опитате да смените каишката му с подръчни средства. Ако не сте го правили никога, задължително прегледайте инструкцията или потърсете обучаващо видео. Използвайте само правилните инструменти. Винаги работете от обратната страната, защото драскотините при неочаквано трепване на ръката, ще бъдат по-незабележими. Ако искате да се застраховате залепете предварително скоч върху циферблата, за да го предпазите.

Проучете ръководството

Тази последна точка в списъка е най-важната, когато става дума за грижа за часовника. Разбира се, инструкциите трябва да се проучват при поддържането на всякаква електроника или сложни механизми, но за съжаление тази стъпка често се пропуска. Истината е, че инструкцията към модела може да съдържа важни нюанси, с които далеч не всички са наясно. Познаването на тънкостите при грижите за вашия изключителен часовник ще ви помогне да го направите практически безсмъртен.