Как Банкси удари мощно рамо на пазара на имоти

Известният художник на графити от Бристъл – Банкси повлия благоприятно на пазара на имоти. Това стана благодарение на последната му работа – графити рисунка, изобразяваща възрастна жена със забрадка, която киха, а зъбната й протеза лети във въздуха.

 

Банкси я публикува в профила си в „Инстаграм“ и така предизвика всеобщо въодушевление.

Къщата се намира в подножието на смятаната за най-стръмна улица в Англия – Vale в Бристъл и човек има усещането, че при киханетовъзрастната дама е издухала къщите.

И собственичката на къщата – 57-годишната Айлийн Макин – остана много доволна, когато осъмна с кихащата възрастна дама. До преди щастливото утро тя продавала къщата си за 300 000 паунда. В последно време била намерила човек, който й предлагал размяна – той да й даде своя имот, а тя – къщата си. Но когато видяла произведението на Банкси, веднага обявила, че се отказва от офертата. Причината е повече от очевидна – експерти в местни медии пресметнаха, че с графити рисунката на Банкси къщата ще струва 4 млн. паунда, което означава че госпожа Айлийн Макин ще получи за нея 13 пъти по-висока сума от тази, която е очаквала.

Айлийн Макин.

Джо Сайър, основател на платформата за продажба на принтове MyArtBroker, коментира, че традиционно Банкси не продава графитите си, но въпреки това може да се допусне с голям процент сигурност, че в този район на Бристъл тя би струвалаот три до пет милиона паунда.

Синът на Айлийн Макин – Ник – обясни, че вече имало хора, които се опитали да се покатерят на покрива на къщата им, за да се полюбуват на произведението на изкуството. Ето защо той смята да покрие работата на Банкси с плексиглас, за да я предпази от евентуални вандалски прояви.

Семейство Макин дори са разговаряли с охранителни фирми как най-добре да защитят произведението на изкуството.

Те планират отново да обявят къщата за продан, като този път ще има специална клауза – новият собственик няма да има право да премахва или променя графити рисунката на Банкси.

Въпреки че не се знае нищо за самоличността на художника, единственият сигурен факт е, че той е от Бристъл, тъй като в този град могат да се открият голяма част от ранните му работи.

Преди да нарисува кихащата дама, в друг английски град – в Нотингам, Банкси „се разписа“ на стената на салон за красота. Графитът му представлява момиче, въртящо обръч – колело на гума. Пред нея стоеше истинско колело, на което едната гума липсваше.

Другата инициатива, с която Банкси в последно време се прочу, е намерението му с печалбата от продадени работи да купи 30-метрова моторна яхта. На нея обаче няма да организира купони, а ще я дари за спасяване на мигранти, правещи опит да прекосят Средиземно море и да дойдат в Европа. Яхтата вече си има име – кръстена е на френския анархист от XVII век – Луиз Мишел.