Изабел Аджани с призив към Макрон: „Време е да се обяви извънредно положение за културата“

Френската актриса Изабел Аджани, носителка на пет награди „Сезар” и позната с ролите си в „Историята на Адели Ю.”, „Кралица Марго“, „Убийствено лято“ и „Обладаване“, изпрати на президента Еманюел Макрон отворено писмо. В него се казва:

 

„Господин президент, време е да се обяви извънредно положение за културата. Едно извънредно положение без условия. Без ограничения. Извънредно положение, при което свободата да се твори няма да бъде поставяна под въпрос, тъй като културата е несъвместима със социалната дистанция. Тъй като изкуството е състояние, при което свободата е необходимост и закон. Изкуството е общо демократично благо.

Изабел Аджани в ролята на Кралица Марго.

Ние знаем, че вие знаете – че ние – макар и уязвими, сме несломими създатели на култура, показател за състоянието на демокрацията в една страна. Че нашето съществуване е мощна противоотрова за всичко, което може да унищожи свободата. Че ние имаме смелостта да ви кажем, че подновяването на живота в сферата на киното, театъра, танца, музиката и музеите трябва да стане още утре. Да не чака вдругиден.

Да, ще трябва да се продължат договорите на временно заетите участници в постановките. Да, ще трябва да се изработят нови правила за договорите, които не са свързани с временната заетост. Да, ще трябва да се осуети окончателното закриване на културни пространства (независимо от техния размер и предназначение). Да, ще трябва да се облекчат данъците на авторите и изпълнителите, които са в URSSAF (мрежа от частни организации от 1960 г., чиято задача е да събира вноски за социално осигуряване). И това не търпи отлагане” подчертава френската звезда, защитавайки правата на културния сектор, тежко засегнат от противоепидемичните мерки срещу Covid-19.

Министърът на културата Франк Ристер и президентът Еманюел Макрон.

„Въвеждането на извънредно положение за културата – това значи да се защити едно живо наследство, което принадлежи на цяла Франция. Помогнете ни да спасим това общо демократично и неоценимо благо – нашата култура“ – завършва Изабел Аджани.

Отвореното писмо на Аджани се разпространява във френските медии, дни след като известни актьори, сред които Катрин Деньов, Жан Дюжарден и Леа Седу, призоваха президента Макрон да действа, „за да не бъдат забравени изкуството и културата“. Известните актьори обвиниха министъра на културата Франк Ристер, че разработените мерки за подпомагане на културния сектор, в който са заети 1.3 милиона души във Франция, не са адекватни и не осигуряват необходимата защита и подкрепа.