Исторически френски замък се продава за първи път от хиляда години насам

Шато дьо Вертьой, намиращо се в департамент Шарант, Нова Аквитания, е истински архитектурен шедьовър. Замъкът не само оцелява през Стогодишната война и Френската революция, но от XI в. насам не е сменял собственика си. Разказваме ви с какво впечатлява каменното здание и защо си е заслужило цената от 3.3 млн. долара.

 

Според агенцията за луксозни недвижими имоти Patrice Besse, отговаряща за продажбата, мащабният имот е собственост и символ на знатния благороднически род Рошфуко – един от най-старите във Франция.

Недвижимото имущество, което е и исторически паметник, принадлежи на семейството от почти хиляда години и със сигурност е произведение на изкуството, невиждано досега на пазара.“ – резюмира Патрис Бес, основател на агенцията, пред The New York Times.

Въпреки възрастта си и следите от войната и революцията, сградата е в отлично състояние, заради няколкото реставрации през вековете. Не ѝ липсват и съвременни удобства – дограмата на всички прозорци е сменена и по-голямата част от шатото разполага с централно отопление.

Салонът „Луи XVI“.

Но на сегашните му собственици – Сикст дьо Ла Рошфуко и съпругата му Ингрид – им се налага да се разделят с дома си. Причината? Влошаващото се здраве на 60-годишния стопанин, скъпата поддръжка и липсата на интерес от страна на роднините им.

Единият от параклисите.

Но какво ще завари бъдещият купувач на каменната сграда?

Библиотеката.

Шато дьо Вертьой се шири върху площ от почти 100 акра, разполага с 14 спални с прилежащи бани, няколко параклиса, библиотека, приемни, салони, кухня, централен павилион, огромен парк, тайно стълбище и две кули.

Спалнята „Шарл Пети“.

Любопитно е да се спомене, че една от спалните носи името „la chambre Queen Mum“, защото, по данни на вестник The Times of London, през 1980-а кралицата-майка Елизабет отсяда в нея. Освен това по време на Зрелия Ренесанс фамилията Рошфуко си сътрудничи с тогавашния френски крал – Франсоа Първи, с чиято помощ наема най-даровитите италиански майстори за времето си, за да престорят замъка в стила на италианския ренесанс.

Салонът на Еднорога.

Но според The New York Times, новите собственици ги очаква и друга изненада: „Купувачът ще може да избира и каква част от мебелите и произведенията на изкуството да задържи за себе си, включително италиански мебели от XVII в., комод в стил Луи XVI и полилеи от Мурано.“ – разяснява Патрис Бес.

Отляво: Музеят за средновековно изкуство „Клойстръс“ в Манхатън, отдясно: „Нападнатият еднорог“ – един от седемте гоблена.

Впрочем, едно от най-известните помещения на Шато дьо Вертьой е Салонът на еднорога. Преди много време в него били изложени прочутите гоблени с еднорози – шедьоври на средновековното изкуство, купени през 1929 г. от американския милиардер и филантроп Джон Д. Рокфелер и дарени след това на музея за средновековно изкуство „Клойстърс“ в Манхатън.