Би Би Си намери писмото от Даяна: Башир е невинен

След като преди повече от седмица Би Би Си започна вътрешно разследване около скандалните разкрития на работилия някога за медийната компания графичен дизайнер Мат Уислър, бе обявено, че важното писмо от принцеса Даяна, оневиняващо журналиста Мартин Башир, е намерено. Ето накратко историята, за която в Banker Special ви държим в течение от известно време.

 

Принцеса Даяна по време на интервюто с Мартин Башир и графичният дизайнер Мат Уислър.

В началото на месеца телевизия ITV започна да излъчва серия от интервюта с графичния дизайнер Мат Уислър. Той твърди, че журналистът Мартин Башир го накарал да изработи фалшиви банкови извлечения, благодарение на които спечелил доверието на близките на принцеса Даяна и направил прочутото интервю с нея в предаването „Панорама“, в което тя признава, че е знаела за аферата на принц Чарлз с Камила.

След интервюто професионалният път на Мартин Башир се изстрелва нагоре, а Мат Уислър изпада в немилост и въпреки че е доказан професионалист, е принуден да се откаже да работи в медийния бранш. Припомняйки историята от преди 25 години, Мат Уислър твърди, че се е превърнал в изкупителна жертва за грешките на Би Би Си и настоя от корпорацията да му се извинят. От своя страна медията започна вътрешно разследване, като обяви, че това е четвъртото поред, като предишните три били приключили, след като принцеса Даяна изпратила писмо до редакцията. В него тя пишела, че Мартин Башир е невинен – т.е. че тя не смята, че той има някаква вина спрямо нея. От Би Би Си обаче не можеха да намерят писмото, за да докажат твърденията си. Преди дни обаче ценното доказателство се появи.

Мартин Башир.

В него принцеса Даяна пише, че не е била принудена да участва в интервюто с Мартин Башир през 1995 година.Тя пише още, че не са й били предоставяни никакви банкови извлечения преди телевизионното интервю, така че няма как да се твърди, че те са играли някаква роля в решението й да застане пред камерата на Би Би Си.

Факт е обаче, че Мартин Башир признава, че е помолил Мат Уислър да му изготви фалшиви банкови извлечения, отнасящи се до бивш служител на Ърл Спенсър, който е брат на принцеса Даяна и който и в момента твърди, че фалшивите документи са имали за цел да спечелят доверието на принцесата.

Генералният директор на Би Би Си Тим Дейви обяви, че откритото писмо от принцеса Даяна ще бъде предоставено на прокуратурата, за да се проведе независимо разследване.

От своя страна Ърл Спенсър остро разкритикува Би Би Си заради аферата „Панорама“ и подчерта, че медийната корпорация „не е в състояние честно да се изправи срещу грозната истина“.

От своя страна от Би Би Си излязоха с официално изявление, че Мартин Башир е признал, че е използвал фалшиви банкови извлечения и че това е било грешка. Не е известно обаче по какъв начин Башир е бил наказан. Той само уточни, че фалшивите документи били използвани за друг случай, а не за интервюто с Даяна. Междувременно Би Би Си се извини на Ърл Спенсър за това, че във връзка с негов служител са били използвани фалшиви документи. И докато се очакваше каква ще бъде реакцията на граф Спенсър, Роза Монктън – близка приятелка на Даяна – обяви, че интервюто в „Панорама“ по Би Би Си допринесло за смъртта на принцесата.

Даяна с приятелката й Роза Монктън.

„Ако не се беше съгласила да говори пред Мартин Башир, тя още щеше да е жива и да е част от британското кралско семейство“ – убедена е Монктън.

Заради интервюто тя загуби титлата си, както и защитата от страна на кралското семейство.

„В интервюто Даяна си позволи да бъде изключително откровена – тя призна как бракът й с принц Чарлз се разпада заради аферата му с Камила Паркър-Боулс. Тя претърпя внезапна промяна и не можех да я позная. До вчера бе загрижена единствено само за битови проблеми, а после изведнъж стана обсебена от мисълта, че срещу нея се готвят заговори. По време на интервюто тя бе изцяло в ръцете на Мартин Башир и изобщо не беше онази забавна и състрадателна Даяна, която аз познавах. Интервюто бе важен, повратен момент в живота й и промени хода на личната й история – предизвика бърз развод с принц Чарлз. Убедена съм, че ако Даяна не бе участвала в „Панорама“, нямаше да се вземе толкова бързо и необмислено решение за общото й бъдеще с принц Чарлз. Нямаше да се стигне и до преждевременната й смърт в Париж на 31 август 1997 година.  Съдбата й все още щеше да се определя от кралското семейство, а нямаше да е оставена в ръцете на един пиян шофьор, каращ с превишена скорост, нает от Мохамед Ал-Файед, собственик на хотел „Риц“ в Париж, в който за последно в живота си Даяна и синът му Доди вечеряха“ – убедена е Роза Монктън.

Тим Дейви.

От своя страна генералният директор на Би Би Си Тим Дейви обяви, че приема много насериозно обвиненията и е решен да стигне до истината.

„Защото медийната ни корпорация винаги се е придържала към златния стандарт в журналистиката“ – категоричен бе Тим Дейви.