Ирландецът Пол Линч спечели „Букър“ за 2023 година

Ирландският писател Пол Линч спечели тазгодишната литературна награда „Букър“.

Това става ясно от съобщение на сайта на организаторите на проявата. Отличието му се присъжда за петия му роман – „Пророческа ария“. Сюжетът му се развива в една измислена Ирландия, в която властва пълна тирания.

Според председателя на журито Еси Едигян романът е истински и разтърсващ, като улавя социалните и политически страхове на съвременния ни свят. По информация на „Гардиън“ решението за награждаването на Пол Линч не е било единодушно, то е било е обсъждано и подлагано на гласуване на няколко пъти в рамките на шестчасови дебати между членовете на журито.

Самият Пол Линч споделя, че писането му е отнело четири дълги години, че той е творил и по време на пандемията, и докато е имал дълъг COVID-19, и докато се възстановявал от него. Разказва, че синът му, Елиът, се е родил точно преди да започна да пише, а към края на творческия процес вече е карал колело.

Пол Линч разкрива, че е работил по романа си пет дни в седмицата, пишейки по няколкостотин думи на ден, като преди това проучвал, а в хода на самия процес – редактирал. Така първите му чернови се приближават доста до финалния вариант.

Преди това обаче прекарал шест месеца в писане на грешната книга – един петък спрял да пише и решил да се върне към произведението си в понеделник сутринта. Тогава и започнал новия си роман.

 

„Онзи понеделник сутринта създадох нов документ – шрифт Janson, 1.5 – поле, 1.6 интервал, Mac Pages, защото ми харесваше страницата ми да изглежда като книга. Затворих очи и началната страница на „Пророческа ария“ се появи точно такава, каквато я четете днес.

Тези изречения се появиха някак на сляпо и мога честно да ви призная, че това е едно от чудесата на писателския ми живот. Как е възможно това ли? Не знам. Писателите се научават да се доверяват на интуицията си“, разкрива Пол Линч.