Интериорен дизайн: Какви са новите трендове за всекидневната през 2021 година

С идването на новата година, пристигат и новите модни и интериорни тенденции, чрез които да поосвежим домовете си: старото да заменим с ново и да дадем свобода на творческата си страна. Ето няколко съвета за това как да преобразим холното пространство от различни експерти в областта:

 

1. Мебелите с овални форми засенчват тези с прави ъгли

Край на квадратната мебел – ще виждаме все повече маси и дивани със заоблени краища, които ще внесат повече уют в интериора.“ – споделя интериорният дизайнер KD Reid пред Business Insider.

Освен това добавянето на овални възглавници, килими и произведения на изкуството ще позасили още повече първоначалния ефект.

2. Колкото по-меко, толкова по-добре

Дженифър Бърт от Mississippi Maximalism съветва в хола да бъдат включени предмети като овча кожа, одеяла от изкуствена козина, велурени възглавници и туфирани табуретки. Те не само ще придадат повече домашен уют във всекидневната, но и идеално ще се връзват с датската житейска философия „хюга“ (hygge).

3. Естествените материали са добре дошли

Напълно е възможно през 2021-а пластмасата и синтетичните материали да бъдат заменени с естествени влакна и текстил. KD Reid даже подчертава, че предвижда как ратанът, ютата, буклето – дървото и вълната като цяло – ще бъдат неизменна част от интериорния дизайн на хола през тази година.

4. Мултифункционалните мебели – царете на всекидневната

Фара Нерхи, основателка на Inspire Me! Home Decor, разкри кое е „асото в ръкава“ на 2021 г. – мултифункционалните мебели.

Притежаването на домашни вещи с много функции днес се оказва, че е по-важно от всякога. Например, важно е масите да се удължават или прибират лесно, а витрините да могат да съхраняват и пособията за училище.“ – подчертават експертите.

Част от другите примери включат дивани, които могат да бъдат пренареждани, и подвижни масички – лесни за прибиране.

5. Декор, вдъхновен от пътуването

Макар и пътешествията по света да са все още невъзможни или трудно постижими заради коронавируса, това не означава, че не можем да „поканим“ целия свят в нашия дом. Мерхи потвърждава, че все по-често ще виждаме произведения на изкуството, шарки и цветове, вдъхновени от различни култури и чужди обичаи: „Свидетели сме на това как хората дават израз на най-съкровените си мечти за важни за тях туристически дестинации, чрез начина, по който украсяват домовете си.“

6. Акцентните стени – вече демоде

Макар и голям хит до неотдавна, единствената боядисана стена в стаята вече не се ползва със същото уважение.

Вече от доста време насам не акцентираме само върху една стена във всекидневната. Вместо това хората искат да създадат чувство за дълбочина, като боядисват всички стени в един цвят.“ – разкрива Reid.

Впрочем, светлосините нюанси, върху мебели или стени, също вече излизат от мода и отстъпват място на по-тъмните.