Directors Guild of America 2021: Феминизъм, две жени и една престижна награда

Въпреки че обикновено са игнорирани, когато става дума за елитни номинации, от доста време насам жените режисьори започват да бъдат все по-уважавани и приобщавани към победителите. Това ясно си пролича от неотдавнашното решение на Гилдията на американските режисьори да номинират две жени в категорията „Изключителни режисьорски постижения в пълнометражен филм“ за 2020 година. Ето какво друго се знае до момент:

 

След движението Black Lives Matter и все по-гръмкия призив жените да бъдат третирани наравно с мъжете, тази година Гилдията на американските режисьори сюрпризира всички не само като номинира една кинорежисьорка, а цели две. За първи път в историята на престижните награди, създадени през 1938 г., се вижда толкова разнообразна конкуренция.

Клои Жао.

Тази година честта е оказана на Клои Жао за визуалния ѝ разказ „Номадска земя“ и Емералд Фенел за „Момиче с потенциал“. По този начин двете дами стават деветата и десетата режисьорка в историята на церемонията, номинирани в категорията „Изключителни режисьорски постижения в пълнометражен филм“. Те ще се конкурират с американеца от корейски произход – Лий Айзък Чънг („Минари“), Дейвид Финчър („Манк“) и Арън Соркин („Процесът срещу Чикаго 7“).

Емералд Фенел.

Да припомним, че досега само една представителка на нежния пол е получавала не само въпросния приз, но също и „Оскар“. Това е Катрин Бигълоу за „Войната е опиат“ (2009).

Катрин Бигълоу е наградена за шедьовъра си „Войната е опиат“ през 2009 година.

В интерес на истината, наградите на Гилдията на американските режисьори се оказват много важен фактор и за номинирането и присъждането на „Оскар“. Ето защо тазгодишното 73-то издание, което ще бъде в изцяло видеоконферентен формат, ще се състои на 10-ти април, в събота, а 93-тата церемония на „Оскарите“ ще се проведе на 26-ти април, в понеделник, в „Долби Тиътър“, Лос Анджелис.