Съботно-неделните предложения – телескопи, премиера

На 13-ти март – точно преди 40 години у нас е открита Националната астрономическа обсерватория – Рожен. Ето как този факт ще се отрази на предложенията ни за уикенда.

 

 

1. Националната астрономическа обсерватория – Рожен – рожденик, но без празник

Националната астрономическа обсерватория – Рожен е научен астрономически комплекс, с три телескопа: универсален 2-метров телескоп за фотометрични и спектрални наблюдения и два по-малки – 50/70-см Шмит и 60-см Касагрен. За изминалите 40 години са написани над 1600 научни публикации, в които откритията са били направени благодарение на наблюденията с тези телескопи. Едно от тях е, че във Вселената възникват много по-голям брой звезди с маси над 30 слънчеви, отколкото се е предполагало. И тъй като се смята, че подобни звезди управляват еволюцията на Вселената, то очакванията са, че това откритие ще преобърне изцяло разбиранията ни за трансформацията на първичната Вселена в това, което е днес. За съжаление поради пандемичната обстановка, тази събота (13 март) няма да има празненства и посрещане на посетители в Обсерваторията. Но вие може да си доставите удоволствие да влезете в ролята на звездоброец – посетете сайта http://www.irida-observatory.org/ и разгледайте отделните секции със снимки, където ще може да видите най-различни звезди в южното небе.

 

 2. Премиера на „Компания“ в Народния театър

Тази събота в Народния театър може да видите прочутата постановка „Компания“ на американския композитор Стивън Зондхайм (1930) и сънародника му – драматургът Джордж Фърт (1932 – 2008). Тя се радва на небивал успех в родината си – поставяна е над 700 пъти на Бродуей. Освен това печели най-престижната театрална награда „Тони“ в шест категории. На голямата сцена на Народния театър „Иван Вазов“ „Компания“ се поставя за първи път. Режисьор е Михаил Петров. Това музикално-театрално шоу е съвместна продукция на Националния театър и на Държавна опера Пловдив. Диригент е маестро Константин Добройков, сценографията и костюмите са дело на Елена Иванова, хореографията – на Мариана Крънчева. В образа на Робърт се превъплъщава Виктор Ибришимов – един от малкото наши сънародници, завършили „Музикален театър“ в Кралската академия в Лондон. Сред звездните имена, които му партнират, са Параскева Джукелова, Николай Дограмаджиев, Марияна Панова, Павел Иванов, Биляна Петринска, Борислав Веженов. Освен оркестъра на Пловдивската опера участва и балетът й.

Историята на Робърт е следната – той живее в Ню Йорк и е разкъсван между забавленията, които си организира с приятели, и отговорностите в семейството му. Сред приятелите му са пет семейни двойки, които са тормозени от същата дилема. За режисьора Михаил Петров отправната точка в музикалното-театрално шоу е идеята, че животът е вариете, изпълнено както с много хумор и самоирония, така и с безотговорност, фриволност, безцеремонност… но все пак с надежда, че ще ни се случи нещо по-хубаво.

 

 3. „Уроци по немски“ в кино „Люмиер Лидл“

Кадър от „Уроци по немски“.

В събота (13 март), в „Люмиер Лидл“ от 20.30 часа не пропускайте Юлиян Вергов, който за ролята си на Никола във филма „Уроци по немски“ на Павел Веснаков взе наградата за най-добър актьор на Международния филмов фестивал в Кайро. Партнират му Васил Банов (бащата на министъра на културата Боил Банов), Елена Телбис, Станка Калчева, Меглена Караламбова, Стефка Янорова и Герасим Георгев – Геро. Ролята на Вергов е особена – шофьорът Никола има сложен, непримирим характер, изпълнен с противоречия – от една страна иска да замине за Германия, а от друга – да остане в България, с любимите си хора.

 

4. „Още по едно“ в Културен център G8

Кадър от „Още по едно“.

В неделя (14 март), от 17.00 часа, в културния център G8 не пропускайте един от най-награждаваните филми в последно време – датско-шведско-холандската продукция „Още по едно“ на датчанина Томас Винтенберг (1969). Тя обра награди в Кан’20, Наградата на арт кината Сан Себастиан’20, наградата за бизнес проект в Лондон’20, Наградата на публиката на Европейските филмови награди. За ролите си на алкохолизиращи се учители четиримата актьори Мадс Микелсен, Томас Бо Ларсен, Магнус Миланг и Ларс Ранте също спечелиха немалко отличия.

 

5. Мащабна изложба „7 х 5 х 3“ на „Шипка“ 6

Недко Солаков по темата „Образно казано“.

Ако пък ви се иска през почивните дни да се посветите само на съзерцание – то за вас е най-подходяща мащабната експозиция от седем кураторски проекта върху съвременната българска живопис. Озаглавена е „7 х 5 х 3“. В нея участват седем куратора, от които всеки е поканил по петима художници да рисуват по зададена от него тема. Станислава Николова, например, е дала мотото „Критически преглед“, Любен Домозетски – „Образно казано“, Боряна Вълчанова – „Нюанси“, Сузана Николова – „Отвъд концепцията“, Валентин Славеев – „Транскрипция в пространството“, Елица Терзиева – „Макромикрон – лимитирана безпределност“, а Румена Калчева – „Сюрреално или отвъд реалността“.  Всеки от общо 35-те художници участва с по три картини по зададената тема. Сред живописците са имена като Алла Георгиева, Камен Старчев, Правдолюб Иванов, Станислав Памукчиев, Недко Солаков, Сашо Стоицов… И след картините им и звездното небе ще ви се стори тясно.