Stand-up Comedy в COVID-19: Все едно да искаме плуване без вода

В периода на пандемията едно от най-добрите лекарства е доброто настроение и смехът. Но когато сме лишени от любимите си удоволствия, като например посещения на клубове, в които да можем да гледаме стендъп комедианти, положението е повече от трагично. Но те едва ли го знаят… Нека не забравяме, че някои от тях са невероятни маниаци на черния хумор, така че никакво „трагично“ положение не може да ги уплаши. Напротив. Но все пак – и стендъп комедиантите понякога плачат.

 

Дими Деянски.

Както сподели специално за Banker Special Дими Деянски, човекът зад стендъп обществото – Inside Joke Stand-up Comedy: „Пандемията ни отне публиките. Това е все едно да искаме да имаме плуване без вода“. Деянски знае какво има предвид – той е живата история на стендъпа у нас – помни събитието – основоположник на стендъп културата в България в съвременния й вид – преди 10 години, в несъществуващия вече бар „Кода“.

Stand up Comedy с Комеди Клуб София в Зала 1 НДК.

„Проблемът е, че когато има много положителни случаи на ден, редовните посетители просто не идват на обявените шоу програми, макар и месеци преди това да са си купили билетите“ – споделя Деянски. Сега надеждата е той, екипът му и стендъп комедиантите да могат се ваксинират, за да бъдат максимално безопасни.

На въпрос дали са се възползвали от мерките на правителството, отпускани в подкрепа на бизнеса или културния сектор по време на пандемията, Деянски запазва добрия тон, но без да сме четци на мисли, в ефира сякаш долавяме: „Абе, какви глупости ме питаш…“  Иначе реалният отговор гласи: „Не, ние не се възползваме от абсолютно никакви мерки от държавата – ние сме изцяло на самоинициатива и на собствено финансиране.“

А когато все пак се престрашите и отидете да гледате някой ваш любим стендъп комедиант, бъдете предупредени – в шоу програмата задължително ще присъства темата за COVID-19. Няма как. Деянски ни го обеща. И като черен хумор, и като секс хумор, а вероятно и като нърд комедия. Нърд темите са от сферата на ИТ технологиите, литературата, физиката, химията… изобщо важна е богатата обща култура. А че такава има всеки стендъп комедиант, няма изобщо да го поставяме под въпрос. Само в София има между 25-30 професионални стендъп комедианти, които иначе се развиват в различни професии от артистично-комедийната. Някои от тях изнасят шоуто си и на английски, но не защото в публиката е някоя мома англичанка… Просто искат да се развиват и тренират за световната сцена. И ще я превземат отвсякъде. Без да са парашутисти, подводничари или морски тюлени. Ако се съмнявате, отидете да видите.