Инструментът за наблюдение на красиви неща на Николай Бузов

През 1718 г. шотландецът Дейвид Брюстър измисля калейдоскопа, известен още и като „инструмент за наблюдение на красиви неща“. Над 300 години по-късно в галерия „Сердика“ на Женския пазар художникът Николай Бузов (1960) откри изложба, носеща името на шотландското откритие. Ето няколко любопитни акцента от нея.

 

Калейдоскопът като игра

Николай Бузов, из цикъла „Калейдоскоп“.

Името на изложбата „Калейдоскоп“ препраща към детската играчка. Специално за читателите на Banker Special Николай Бузов призна, че за него играта е нещо много сериозно. В своя творчески път той и друг път се е занимавал с тази тема – има цикъл картини „Игри и упражнения“, препращащ към концепцията за играещия човек – „Хомо луденс“ на холандеца Йохан Хьойзинха (1872 – 1945). Известният историк и културолог смята, че изграждането на културата на всеки човек минава през играта.

Лични знаци

Николай Бузов на фона на „Лични знаци“.

Първите работи в изложбата, които ще ви посрещнат вляво от изложбената зала, са озаглавени „Лични знаци“. На въпрос за коя работа има най-отчетливи спомени от процеса на нейното създаване, Бузов отговаря след известно замисляне:

„Художникът си преживява всяка работа. За мен най-важната, най-добрата и най- хубавата е тази, която правя в момента. Но за да започнеш нещо ново, трябва да си достигнал донякъде. Трябва да си скрил или обърнал към стената старите си работи. „Лични знаци“ за мен са някакъв нов етап, нов цикъл. Разбира се и цикълът „Калейдоскоп“, който даде име на цялата ми изложба, го свързвам с нов етап в търсенията си.“

На въпрос дали „Личните знаци“ символизират нещо конкретно от личния му живот, Бузов отговаря отрицателно.

„В търсенията в изкуството съм далеч от директния символ. „Лични знаци“ са по-скоро смесвания на неща от миналото – на старите руни, които някога сме имали и които днес пренасям в по-съвременна геометрична форма. Избрал съм да ги изобразя по този начин, защото начинът, по който геометричните форми си взаимодействат, е тема, която ме вълнува от много време насам.“

Търсения и експеримент

Николай Бузов, из цикъла „Калейдоскоп“.

Попитан дали би разкрил и други свои търсения в изкуството, Бузов е категоричен, че търси нови форми и нови експерименти.

„За мен експериментът в изкуството е нещо, изключително важно. Експериментирам с концепцията, със самата техника на изпълнение, с материалите. За нас, експериментиращите в сферата на визуалното изкуство – материалите са невероятно важни, макар и с тях да се опитваме да пресъздадем нематериални – духовни състояния. Ето защо експериментът е важен и за „занаята“ ни – затова работя с материали, отвъд класическата живопис и фотография. И колкото и нескромно да звучи, постигам ефект, който ме изненадва, и с който съм разпознаваем в търсенията си. Поне така са ми казвали“ – казва с усмивка художникът.

Изборът на галерия

Николай Бузов, из цикъла „Калейдоскоп“.

Николай Бузов има защо да се усмихва – при участие в изложба на миниатюрата в Сърбия, където условието е тя да е 110 квадратни сантиметра, той е отличен с награда. Но това малко бижу не е показано в рамките на сегашната изложба. Както обяснява Бузов, изборът на картините и начинът, по който зрителите ги възприемат, са функция на пространството, в което са изложени. Както вече ви информирахме – това е галерия „Сердика“, на „Женския пазар“.

„Голяма част от картините ми са правени, като съм мислил за начина, по който те биха изглеждали именно в това пространство“ – разкрива Николай Бузов и с това отговаря на последния ми въпрос – кой би бил идеалният притежател на неговите картини.

Отговорът е ясен – някой, който обича да се разхожда из „Женския пазар“ вечер, да се вглежда в светлините му, разчитайки в тях поезия от светли кръгове, ромбове и правоъгълници. Опитайте и вие – изложбата е отворена до 17 юли 2021 година.