Ботсвана ликува за намерен диамант гигант

Африканската държава Ботсвана, прочула се като едно от най-големите находища за диаманти в света, пак успя да сюрпризира всички. Неотдавна там бе намерен третият по големина нешлифован диамант на планетата. Ето за какво иде реч:

 

Скъпоценният камък е цели 1098 карата, а заслугата за откриването му дължим на ботсванската компанията за добив на скъпоценни камъни Debswana. Управляващият ѝ директор – Линет Армстронг – също не успя да скрие огромното си вълнение: „Това е най-големият диамант, който някога е бил откриван от Debswana, основана преди повече от 50 години.“

По големина находката се нарежда на трето място в света. През 1905 г. в Южна Африка бе намерен „Кулинан“, който „може да се похвали“ със своите 3106 карата, а преди шест години второто място бе присъдено на 1109-каратния „Леседи ла Рона“, също намерен в Ботсвана.

Брилянтите „Кулинан“ (отляво) и „Леседи ла Рона“ (отдясно).

Тепърва предстои да бъде избрано името на новооткрития скъпоценен камък, чиято дължина е 73 мм, а широчината му – 52 милиметра. Също така Линет Армстронг не пропусна случая да покаже и прекрасното откритие на държавния глава – Мокгвеетси Масиси.

Мокгвеетси Масиси – сегашният и пети президент на Ботсвана.

Интересно е да се спомене, че близо 80% от приходите на Debswana – от продажбата на диаманти – отиват в държавната хазна на Ботсвана. А самият лейбъл е съвместно предприятие между най-голямата компания за диаманти в света – британската De Beers – и правителството на бившата английска колония.