Инфлуенсърите – новата persona non grata

Живеем във времена, където инфлуенсърството не само е най-нашумялата нова професия, но и мнозина причисляват инфлуенсърите към новия елит. Обаче се оказва, че все повече от тях вече не са желани нито на някои нашумели места, нито в някои градове. Разказваме ви защо:

 

Работата на инфлуенсърсите главно се състои в рекламирането и коментирането на дадени храни, козметика, дрехи, та даже и известни ресторанти и хотели. Именно те информират света кое наистина си заслужава и кое – не, дарявайки нерядко верните си последователи със специални кодове за отстъпки и така наречените giveaways (игри за спечелването на множество подаръци). Но явно тези времена се променят – някои места вече започнаха да затварят вратите си за инфлуенсърите.

Mагазинът за дизайн и кафенето Dae в Бруклин.

Едно такова място е магазинът за дизайн и кафенето Dae, намиращ се в Бруклин, както съобщава уебсайтът Curbed. Оказва се, че през последните месеци Dae е било „наводнено” от безбройно много от „новите звезди”, всяка от тях идваща със собствен статив. На собствениците толкова много им писва от цялата „продукция”, че изрично забраняват правенето на множество видеозаписи и фотографии. Все пак в личната Instagram страница на заведението бе публикувана новината, че на посетителите е разрешено да правят само „бързи снимки“: „Обичаме снимките на храни и напитки (ясно)… но напоследък TikToks и фотосесиите в Instagram малко излязоха извън контрол…„.

Част от приказните есенни пейзажи в градчето Помфрет, щата Вермонт.

Само няколко седмици преди новата разпоредба да се появи в Бруклин, градчето Помфрет в щата Вермонт попадна в центъра на вниманието – заради забраната да бъдат заснемани… есенни пейзажи. Местните власти неотдавна гласуваха най-красивите природни забележителности да бъдат забранени за всякакви инфлуенсъри и туристи между 23-ти септември и 15-ти октомври, позовавайки се на „значителни проблеми, свързани с безопасността, околната среда, естетиката и качеството на живот„. Оказва се, че една от причините е прекаленото ретуширане на направените фотографии, чрез които те „са променили пейзажа на квартала и местността до неузнаваемост„.

Хотелът Charleville Lodge в Дъблин.

Да припомним, по данни на The Independent, че преди пет години хотелът Charleville Lodge в Дъблин, Ирландия, затвори вратите си за всякакви „блогъри, влогъри, инфлуенсъри и създатели на съдържание“, след като техен „колега” най-безцеремонно поиска от собственика безплатен престой в замяна на безплатна реклама.