Индия: За първи път жена от племенната общност сантали бе избрана за президент

Преди броени дни родината на Махатма Ганди и Айшвария Рай направи голяма крачка, избирайки не само втори президент от нежния пол, но и за първи път член на една от многобройните касти на азиатската държава. Ето кой е сегашният 15-ти президент на Индия:

 

Това е 64-годишната Драупади Мурму, член на Индийската народна партия, произхождаща  от кастата на санталите в родния ѝ индийски щат Одиша. Драупади бе избрана с гласуване в националния парламент при мнозинство от 64 на 100. В интерес на истината, Мурму е втората президентка на страната след Пратибха Патил, заемала поста от 2007-а до 2012-а.

Драупади Мурму.

Житейският ми път започна в малко племенно село. В средата, в която отраснах, получаването на обикновено начално образование бе нещо като блян за мен. Но въпреки многобройните пречки, решимостта ми остана твърда и станах първото момиче от селото си, влязло в университет.”- заяви 64-годишната дама, след като положи клетва пред парламента.

Сградата на Индийския парламент, намираща се в Ню Делхи.

Нека да припомним, че ролята на президента в Индия е до голяма степен протоколна – изпълнителната власт е в ръцете на премиера и кабинета му, но държавният глава може да връща законопроекти за преразглеждане и да участва в съставянето на правителства.