Имотът на Джон Ленън и Йоко Оно във Флорида е в очакване на нов собственик

Прекрасното имение се намира в град Палм Бийч, на брега на Атлантическия океан. Имотът, познат на местните с името El Solano, е купен през 80-те години на ХХ в. от известната двойка, малко преди убийството на съоснователя на „Бийтълс“. Разказваме ви защо този разкошен дом си  заслужава цената от 47.5 млн. долара:

 

Историята на сградата започва през 1919-а, когато е построена от прочутия американски архитект Адисън Мизнър, станал известен с архитектурните си проекти в средиземноморски възрожденски и испански колониален възрожденски стил. Затова не е учудващо, че къщата наподобява на богаташко иберийско имение. Въпреки множеството дизайнерски промени през годините, архитектурният шедьовър на Мизнър успява да запази оригиналния чар. Той разполага със седем спални, шест бани, триместен гараж, бална зала, тенис корт, два басейна и частна кабана на плажа (малка колибка със сламен покрив, особено популярна в държавите с тропически климат).

С прекрачването на прага на къщата, не само ще се пренесете мигновено в Майорка или на Канарските острови, но и ще останете удивени от разкоша ѝ. Част от оригиналния дизайн, например, включва ръчно рисувани тавани от черешово дърво, коринтски колони и подове от мрамор и черпуков варовик.

Освен испанската, средиземноморска атмосфера, човек може да усети и влиянието на италианския висок ренесанс и френския барок. Това ясно проличава от пищната дневна и просторната трапезария.

Докато дневната наподобява стая от апартаментите на Луи XIV във Версайския дворец – превъзходни мебели, пердета от скъпи платове, мраморна камина и огледала със златни рамки, трапезарията е направена по подобие на Gallerie dell’Accademia във Венеция и разполага с маса за 10-ина души, богато изтъкани гоблени и два масивни полилея.

На красивият комплекс не му лисват и библиотека, стая за развлечения с маса за билярд, великолепна кухня, величествено главно стълбище и къща за гости. Впрочем, навсякъде из дома могат да бъдат забелязани нарисувани херувими, само на тавана над трапезарията, например, те са към осемдесет.

Както вече споменахме, Джон Ленън и съпругата му се сдобиват с имота малко преди злочестия му край. Интересно е, че двамата никога не са го виждали на живо преди да го придобият. За да „не изненадат феновете си в квартала и да не вдигат още повече цената му“, музикантите изпращат техни приятели на различни места, за да ги фотографират. После Джон и Йоко решават какво да купят, съдейки по снимките. И така, малко след придобиването на El Solano и смъртта на британеца, вдовицата му реновира новия им дом, но не остава дълго в него. През 1986-а го продава за 3.15 млн. долара, а след няколко години, преди сегашните си собственици, е отново пуснат за продажба за 23 млн. долара.

Между другото, сред съседите на бъдещия собственик са певецът Род Стюарт и писателят Джеймс Патерсън, а малко по-надолу на булеварда се намира и луксозният клуб на Доналд Тръмп Mar-a-Lago.