И след 270 години наследството на британския архитект Джон Наш вдъхновява

Епохата на Регентството в изкуството и архитектурата е свързана с името на Джон Наш, виден представител на живописния стил в Англия.

Британският архитект е променил облика на Лондон.

Идеите му са преобърнали царуващите по онова време принципи на проектирането. Забележителното е, че майсторът е работил в различни стилове: неоготика, класицизъм. За пример са му служели многобройните вили и замъци, които и до днес могат да се видят на територията на Англия.

Джон Наш.

Тази година британците отбелязват 270 години от рождението на Джон Наш. Още от най-ранна възраст той е знаел, че ще се посвети на архитектурата. Поради това е започнал професионалното си обучение при знаменития проектант от онова време Робърт Тейлър.

На 32-годишна възраст Наш започва да изпълнява частни поръчки на територията на Уелс. Това му позволява да овладее професията и да натрупа опит.

След известно време се завръща в британската столица, където бързо намира място в светското общество. Регентът Джордж бил много благосклонен към талантливия архитект. Не е изненадващо, че бъдещият крал поверил на Наш мащабния проект за преобразяването на Лондон.

Източният фронт на Бъкингамския дворец, проектиран от Наш.

Джон със страст се заловил за работа. Идеите му били доста смели за времето си. Но решителността на архитекта била подкрепяна от увереността му в собствените му виждания. Мащабът на работата му обхващал огромна територия. Северната граница бил „Риджънтс парк”, а южната –„ Мол”.

Именно по инициатива на Наш жилищните сгради на улиците, водещи към Бъкингамския дворец, били преустроени в неокласически стил. Всяко каре било проектирано в духа на единната концепция. Важното било да се създаде хармоничен архитектурен ансамбъл.

Църквата „Вси души“.

Съвременната мраморна арка на „Хайд парк“ също е дело на гения на Наш.

Мраморната арка.

Сред култовите произведения на архитекта са „Риджънтс парк” и едноименната улица, „Ленгъм Плейс”, църквата „Вси души”, парка „Сейнт Джеймс”, знаменития площад „Трафалгар”.

Заедно с Рептън Джон Наш е работил по създаването на Източния дворец в Брайтън. Зданието било проектирано по заповед на регента и получило названието „Павилиона”.

Павилиона.

Наш заема високо положение в двора до края на управлението на Джордж, станал вече крал Джордж Четвърти. Смъртта на последния през 1830 г. принуждава архитекта да напусне Лондон и да се премести в собствения си дом на остров Уайт.

Джон Наш умира на 13 май 1835 година.