Христо Грозев с „Оскар“ за „Навални“

Христо Грозев се качи на сцената в „Долби Тиътър“, за да получи заедно с екипа, снимал „Навални“, наградата „Оскар“ за най-добър документален филм по време на 95-ата церемония по връчването на призовете на Американската филмова академия.

 

Това стана въпреки предварителната информация, че той няма да може да присъства на церемонията в Лос Анджелис поради съображения за сигурност на гостите на събитието. Причината – Грозев е издирван от Русия.

Екипът, създал „Навални“.

„Дължим толкова много на Христо Грозев – нашият българин! Христо, ти рискува всичко, за да разкажеш тази история“, обяви режисьорът на филма Даниел Роър. Той благодари на семейството на руския опозиционер за куража им. На сцената в „Долби Тиътър“ излязоха съпругата на Навални – Юлия и децата им.

„Съпругът ми е в затвора просто защото каза истината. Той е в затвора самото защото защитава демокрацията“, обясни Юлия и се обърна към мъжа си с емоционалните думи:

„Алексей, мечтая си за деня, в който ще си свободен и нашата страна ще бъде свободна! Бъди силен, любов моя.“

Друго българско участие в награден филм бе на Тодор Лазаров. Той е в екипа, създал индийския филм RRR, който спечели „Оскар“ за песента „Нату, нату“. Това бе първата номинация и награда за меката на Боливуд, която се пребори с песента си в категорията, в която бе номиниран и най-големият победител на тазгодишните награди – „Всичко, навсякъде, наведнъж“.

Той отнесе седем от 11 награди, за които бе номиниран. Бе обявен за най-добрия филм. Актрисата Мишел Йео спечели „Оскар“ за най-добра женска роля и наградите за най-добра поддържаща мъжка и женска роля отидоха при „Всичко, навсякъде, наведнъж“ – съответно при Ки Хи Куан и Джейми Лий Къртис.

В своята реч Мишел Йео се обърна към всички майки и обяви, че те са супер героите на света. След това посвети наградата на всички малки момичета и момчета.

Най-добрият актьор в поддържаща мъжка роля Ки Хи Куан също се обърна към майка си, посочвайки, че тя е на 84 години и го гледа: „Мамо, току-що спечелих „Оскар“. Моето пътуване започна от една лодка, после прекарах година в лагер за бежанци, а в крайна сметка днес съм на най-голямата сцена в Холивуд. Казват, че подобни истории се случват само в киното и аз наистина не мога да повярвам, че това ми се случва. Това е американската мечта. Трябва да вярвате в мечтите!“

Джейми Лий Къртис, която спечели „Оскар“ за най-добрата актриса в поддържаща роля, обяви, че наградата е за всички, работили по филма и за всички, които подкрепят киното.

Най-добрият режисьорски тандем на тазгодишните „Оскари“ – Даниел Куан и Даниел Шайнърт, отнесли статуетката за „Всичко, навсякъде, наведнъж“ посветиха наградата на своите родители, благодариха им, че не са смачкали креативността им, когато са били малки. Те благодариха на целия екип, работил по филма, и обявиха, че гениалността не е индивидуално качество, тя се проявява само в общност и във всеки човек има величие.

На фона на многото награди за „Всичко, навсякъде, наведнъж“ призът за главна мъжка роля за Брендън Фрейзър за „Китът“ изпъкна по особен начин.

Рут Картър.

Първата награда за вечерта отиде за най-добрия анимационен филм „Пинокио“ на режисьора Гийермо дел Торо, който многократно е предупреждавал, че филмът му не е за деца.

„Оскарът“ за най-добри визуални ефекти отиде при „Аватар – природата на водата“. За най-добър адаптиран сценарий статуетката отиде при „Жените говорят“.

За най-добър чуждоезичен филм бе обявен „На западния фронт нищо ново“. Той отнесе и още две награди „Оскар“ – за операторско майсторство и за музикален саундтрак.

В началото на церемонията водещият – комикът Джими Кимъл напомни за миналогодишното спречкване между него, Уил Смит и Крис Рок.

„Искаме да се забавлявате, но най-вече искаме да се чувствате в безопасност. Според нашата политика за сигурност, ако някой извърши непристоен или насилнически акт, той моментално ще получи „Оскар“ за главна мъжка роля и ще има възможност да изнесе 19-минутна реч“, пошегува се Джими Кимъл, който тази година влезе в историята на „Оскарите“, излизайки на сцената с магаре. Животното бе едно от шестте магарета, участвали във филми, които тази година се бореха за „Оскар“.

Други исторически пробив бе фактът, че за първи път чернокожа жена – Рут Картър – спечели „Оскар“ за най-добър дизайн на костюми. Тя бе заслужено отличена за работата си във филма „Уаканда:Черната пантера“. Риана подкрепи екипа зад филма, изпълнявайки песента, номинирана за „Оскар“ – Lift me up.

Ки Хи Куан

Сред певците изненада поднесе Лейди Гага, която, въпреки че бе обявила, че няма да може да присъства на церемонията, излезе на сцената и изпълни Hold my hand от най-касовия филм за 2022 г. „Топ гън: Маверик“. Въпреки приходите си от над 1 млрд. долара и петте номинации за „Оскар“, екипът зад филма спечели само в категорията за най-добър звук.