Бял феномен в Родопите

Шепа щастливци имаха изключително редкия късмет да зърнат с очите си невиждано досега животно в Родопите.

 

 

Напълно снежнобял сръндак (по-рядко използваната форма за мъжка сърна), появил се около местата, където хората обикновено оставят храна за дивите животни през студените месеци.

Белият сръндак.

Сръндаците албиноси са сред най-редките животински видове в света, които само малцина са имали огромния късмет да ги зърнат със собствените си очи. Подобно на бялата лястовица, главен герой в литературното произведение на Йордан Йовков, срещата с такъв изключителен рядък вид вещае добра поличба: здраве, берекет, любов, победа, щастие и надежда. Ето защо появата на белоснежното четириного сюрпризира и ощастливи мнозина.

Фотографът Цветомир Цолов.

Доказателство, че това не е поредният плод на човешкото въображение, са няколкото направени фотографии на очевидци. Сред тях се открояват тези на опитния фотограф на дивата природа Цветомир Цолов: „Бял сръндак, не само на територията на нашата страна, а и в световен мащаб, е изключително нечестно срещан феномен. Дори и математически е невъзможно да се изчисли…Тези снимки за мен са най-големият късмет, който някога съм имал в гората.” – споделя с гордост нашият сънародник.