Град Ямбол с нова патриотична кауза

Не е тайна, че откакто Валентин Ревански пое поста на градоначалник на българския град, Ямбол доста се поразхубави и продължава да се развива все повече и повече. Затова не е чудно, че Община Ямбол се готви да финализира нов проект, който не само е свързан с историческото минало на града, но и с родолюбието. Ето кой е той:

 

На 6-ти март бе даден старта на дарителска кампания за поставянето на 55-метров пилон с българското знаме на хълма Боровец в Ямбол. Това не е случайна дата, защото на нея преди повече от 149 години се ражда бележитата българка Стилияна Параскевова.

Браилското знаме.

Само на 14-годишна възраст, девойката с ямболски корени, ушива и избродира Браилското знаме, което впоследствие се превръща в първообраза на националния ни трибагреник.

Компютърно генерирано изображение на бъдещото знаме.

То, разбира се, е ушито в румънския град Браила – известен с голямата си българска диаспора, търсеща спасение и спокойствие от турските власти  и зверства. Бащата на Стилияна – Иван Параскевов, родом от Ямбол – я вдъхновява да ушие българския флаг през есента на 1876 година.

Семеен портрет на Иван Параскевов – дъщеря му Стиляна се вижда най-вдясно.

Сред българските емигранти се разнасят слуховете за нова предстояща руско-турска война, а на нашите сънародници им трябва ново знаме. Поради тази причина Иван Параскевов поръчва и скъпи материали от Виена: плътен копринен плат – атлаз, малки естествени бисери и сърмени конци.

Затова не е чудно, че само за десетина дена от началото на кампанията, бяха събрани близо 18 хил. лева, като все повече граждани и фирми продължават да се включват в нея. Повече информация за кампанията можете да намерите в уебстраницата на Община Ямбол – https://yambol.bg/zname , а ако и вие имате желание да направите финансово дарение, можете да го сторите от същия линк. Впрочем, оттук можете да видите и кои са дарителите, както и дарената от тях сума – https://yambol.bg/uploads/7F1946BC787BD0CB45239963217E7064 .

Новооткритият монумент.

Да припомним, че на Трети март кметът на община Ямбол Валентин Ревански и председателят на Общинския съвет Антон Шиков откриха паметник на Стилияна Параскевова в града. Той е изработен от бронз и гранит и се намира на едноименната улица в централната част на Ямбол.