Град на бъдещето в югозападен Китай

В югозападен Китай ще изникне нов град на бъдещето, който ще се отличава от останалите по това, че ще съчетава в себе си както урбанистичен дизайн, високи технологии, така и пасторалната красота на китайските селца.

 

Площта му е 4.6 квадратни километра – намира се извън околностите на Чънду – столицата на провинция Съчуан. В него се предвижда да отворят врати множество нови университети, лаборатории и офис сгради, съобщават от компаниите, които стоят зад проекта – Office for Metropolitan Architecture (OMA) и Gerkan, Marg & Partners (GMP).

Сграда, проектирана от OMA.

Проектът е озаглавен Chengdu Future Science and Technology City. Изгражда се в селски район, близо до строящото се международно летище Tianfu, за което се очаква да започне да функционира по-късно тази година и ще превърне Чънду в третия китайски град след Пекин и Шанхай, който ще се обслужва от две международни летища.

Сграда, проектирана от GMP.

Компанията OMA, която е проектирала известната Централа за видеонаблюдение в Пекин преди близо десетилетие, сега отговаря за постройките в новия град на площ от близо 460 хил. кв. метра. Върху тях ще бъдат изградени различни образователни центрове, които ще бъдат обединени под общото наименование „Международен образователен парк“ (IEP). В същото време в новия град на бъдещето компанията GMP ще проектира редица обществени пространства и транспортни съоръжения.

Така би изглеждала част от града на бъдещето.

Двете архитектурни компании са специално избрани, след като са изготвили предварителни проекти и с тях спечелили международен конкурс за дизайн.

От проектите се вижда, че в града на бъдещето ще има сгради с много зеленина по покривите, както и терасовидни оризови насаждения. Немалко от сградите ще изграждат хълмист пейзаж и ще оформят долина с площ от 80 хил. кв. м., сгушена в центъра му.

Така би изглеждала част от града на бъдещето.

От GMP планират изграждане на специална скулптурна композиция, наречена „Окото на бъдещето“.

А какво ще вижда то? До 2035 г. според данни на китайското правителство около 1 милиард души ще живеят в градовете.

За да се справят с пренаселването, властите още отсега инвестират в изграждането на нови сателитни градове, като всеки един от тях ще може да приеме около 2.5 милиона души. Миналия юни бе изграден подобен град с размери на Монако и негов проектант бе технологичният конгломерат Tencent.

Така би изглеждала част от града на бъдещето.

А известното архитектурно бюро Zaha Hadid Architects планира изграждане на технологичен център – „Остров еднорог“.

Първият етап от изграждането на новия град на бъдещето се очаква да бъде завършен до края на 2021 г., а по-нататъшните довършителни работи ще приключат в рамките на следващите две години.

Така би изглеждала част от града на бъдещето.

Авторите му нямат търпение да се похвалят с крайния резултат, защото за него най-отличаващото е, че това не е типичен градски проект, нито пък е проект за опазване на ландшафта. Идеята е да се предложат алтернативни начини градът и селото да могат да съществуват едновременно и да осигурят нов тип урбанизирано развитие – такова, каквото не е правено до момента.