Ню Орлиънс: COVID-19, разочарование и „Марди гра“

Както вече се знае, заради пандемията от коронавирус, на множество фестивали, карнавали и културни събития им се наложи да бъдат или анулирани, или отложени. Но това не успя да попречи на творчеството и празничното настроение на жителите на Ню Орлиънс. Ето по какъв начин те решиха да отпразнуват „Марди гра“, макар и ежегодният парад да бе анулиран.

 

„Марди гра“ (фр: Дебел вторник) е голямо ежегодно карнавално шествие и празничен ден на луизианския град Ню Орлиънс (Нови Орлеан), свързан с християнския празник. Празненствата започват на или след Богоявление (според западната традиция  – Денят на тримата мъдреци (влъхви) и завършват в деня преди Пепеляна сряда, познат още и като Мазен вторник. Но защо се нарича така?

„Марди гра“ през 1937 година.

Произходът на името е свързан с обичая да се яде всякаква мазна и разнообразна храна преди началото на Великденските велики пости. Традицията е пренесена от френските колонисти в Новия свят – Нова Франция – и е запазена дори и след купуването на територията на Луизиана, когато бившата френска колония става част от Съединените американски щати.

Но тази година, заради нестихващата здравна криза, причинена от COVID-19, парадът за „Марди гра“ бе отменен. Това не успя да попречи на новоорлеанците да намерят друг начин, чрез който да отбележат пъстрото тържество: „Решено е. Ще го направим. Превърнете домовете си в подвижни платформи и оттам се целете по минаващите съседи, хвърляйки всички мъниста, които сте събрали по таваните.“ – написа в Twitter Меган Будро, ден преди градската управа да отмени карнавала.

Къща, чиято украса е била вдъхновена от картата Жокер.

Макар и написаното да бе шега, както Будро разяснява пред „Асошиейтед Прес“, идеята започва да ѝ харесва все повече и така се стига до създаването на Facebook групата „Сдружение на домашните подвижни платформи“ (Krewe of the House Floats, като Krewe (кру) е новоорлеански термин за социална организация или сдружение). Групата вече е следвана от над 14 хил. души, а междувременно Меган Будро успява да създаде и официален уебсайт на сдружението.

Къща, чиято украса е вдъхновена от майстор готвача Лия Чейс..

Така, преди броени дни, местните жители осъмнаха в изцяло пременен град. Някои къщи са превърнати в сцена за джаз концерти, а други оказват чест на майстор готвача Лия Чейс.

Митични и древни създания също могат да бъдат видени: от динозаври диплодоци до вълшебни еднорози.

Някои сгради са превърнати и в трибуни за политически дебати. Върху една от тях се вижда реплика на Доналд Тръмп, който е изобразен като краля на коронавируса и това ясно си проличава в модифицираното име на вируса – COVID-45 (числото се асоциира с мандата на 45-ия американски президент).

Американският сенатор Бърни Сандърс, който неотдавна се прочу с интересната си поза по време на инаугурацията на 46-ия президент на Съединените американски щати, за което вече писахме – https://special.bg/barni-sandars-sabra-za-bednite-1-8-mln-dolara/ , също намери своето почетно място като парадна украса.

И известните личности в американската попкултура не бяха подминати – фигура на Доли Партън бе забелязана да краси новоорлеански дом, облечена като католически светец. Но онова, което впечатлява най-много в нея, е надписът на табела, чийто текст „Ваксина, ваксина, ваксина, вааксина“ е „актуализирана“ версия на оригиналния припев на Jolene – музикалният хит на Партън от 1974 година. Ето защо не се изненадвайте, че кънтри певицата държи и спринцовка…

Знам, че много хора са тъжни и разочаровани, че тазгодишният „Марди гра“ е по-различен от преди. Но се надявам, че „Сдружение на домашните подвижни платформи“ ще позволи на мнозина да развихрят креативните си идеи и че ще успеят да създадат нещо позитивно от тази неприятна за всички ситуация…“ – заключава Меган Будро.