Проектите „Медея“ и „Виждам чрез музика“ с евронагради

Европейският парламент отличи две български инициативи – проектите „Медея“ и „Виждам чрез музика“ с Наградата за европейски гражданин за 2020 година. Ето с какво впечатляват двата проекта.

 

Проектът „Медея“

Онези от вас, които са имали възможност да следят събитията от програмата „Пловдив – Европейска столица на културата 2019”, вероятно си спомнят, че спектакълът „Медея“ от Еврипид бе едно от най-коментираните.

Постановката бе реализирана на сцената на Античния театър в Пловдив. Но проектът „Медея“ не включваше само едноименната постановка с впечатляващата игра на Снежина Петрова, която ще се запомни и с пърформънс-урока и викторина за деца от ромски, турски, еврейски и арменски етнос на тема богове, поход на аргонавтите, кражбата на Златното руно.

Той обхващаше и артистични работилници, в които бяха обучавани деца от различни етноси, както и играта „клип-клап Медея” с термини от античната драма и театър, представена на живо в Малката базилика на Пловдив. Не на последно място включваше и изложбите „Децата на Медея – Деус екс махина или Що е то Античен театър”, показани на Централния площад в Пловдив, а също така и в Софийската градска художествена галерия (през април 2019 г.) и в „Квадрат 500“ (през май 2019 г.).

И именно заради тази мащабна инициатива, в която сдружението „Легал арт център“, представлявано от актрисата Снежина Петрова, успя да включи темата за толерантността в театрален продукт и да обедини различни етноси в едно общо творческо занимание, проектът „Медея“ получава Наградата за европейски гражданин за 2020 година.

 Виждам чрез музика

Проектът „Виждам чрез музика“ е на фондация „Музика за България“, представлявана от Мелина Крумова. Благодарение на проекта преподаватели в RockSchool София и Варна преминават през обучителен курс за по-ефективна работа с незрящи.

Закупени са допълнително оборудване за музикален кабинет, специализиран софтуер и музикални инструменти – клавир, барабани, китара и др. Организиран е конкурс за незрящи деца и младежи, сред които да бъдат избрани най-добрите. Спечелилите 19 души са наградени със стипендии за 48 часа безплатни музикални уроци и 90 часа индивидуални репетиции в RockSchool.

Накрая двама от стипендиантите участват в RockSchool концерт и свирят на сцена пред над 300 души. Така незрящите младежи не само получават възможност да се усъвършенстват, но и са окуражавани да се занимават с това, което харесват.

За Наградата европейски гражданин

Наградата за европейски граждани се връчва от 2008 г. насам. Изборът е дело на 11-членно европейско жури, ръководено от заместник-председателя на Европейския парламент Дита Харанзова („Обнови Европа“). Номинациите от българска страна са направени от национално жури в състав евродепутатите Асим Адемов (ЕНП), Цветелина Пенкова (С&Д), Илхан Кючюк (АЛДЕ) и представители на граждански организации – Симона Димитрова (Национален младежки форум) и Биляна Богоева (Българско училище за политика „Димитър Паница“). Сред предишните наши лауреати са народно читалище „Бъдеще сега 2006“ (2015 г.), акад. Валери Петров и д-р Милен Врабевски (2013 г.), както и механикът Петър Петров, помогнал за спасяването на повече от 500 души при потъването на круизния кораб „Коста Конкордия” през 2012 година.