Филип Старк: Дизайнът, който не носи полза, губи смисъл

Филип Старк е вторият известен архитект, който празнува рожден ден тази седмица. Френският дизайнер и архитект може да бъде наречен модернист, но самият той не причислява творчеството си към никой стил.

Творческият му почерк е лесно разпознаваем по остроумието, оригиналността на конструктивните решения, по привнесената нотка на ирония, по технологичността.

Ключови доминанти в творчеството на Филип Старк са обтекаемите и антропоморфни форми.

Филип Старк е роден на 18 януари 1949 г. в столицата на Франция. Баща му работел в областта на авиационното проектиране, затова интересът на момчето към техниката бил напълно обясним. Но повече от нея младият Старк обичал рисуването. Затова получил диплома на интериорен дизайнер в едно от престижните учебни заведения в Париж.

На 18 години Филип създал собствена компания. Фирмата се занимавала с производството на надуваеми рекламни инсталации и дори изработила надуваема къща. Тази новаторска дейност бързо донесла слава на младия и амбициозен Старк. Той дори получил покана да работи с Пиер Карден. Наред с това Филип проектирал мебели.

В края на 70-те Филип Старк предприел световно турне. Двете години странствания по света му донесли ценен опит и му помогнали да набележи бъдещите си творчески цели.

След завръщането си в родината Филип Старк открил дизайнерско бюро. Компанията не се специализирала в нещо определено. Занимавала се с всичко наведнъж: проектирала мебели, предмети за бита, осветителни тела, вътрешно обзавеждане, цели сгради и дори бутилка за минерална вода.

При това във всяка област на дизайна геният на Старк се представял блестящо. С него се стремели да си сътрудничат влиятелни фирми от Стария свят. Една от поръчките дошла от президента на Франция. Трябвало да се извърши вътрешно преустройство на Елисейския дворец, където живеел държавният глава.

През 80-те години Старк имал много поръчки, включително международни. Проектирал ресторанти в Токио и Мадрид, хотели в Ню Йорк. Много проекти на Филип получили награда. Например интериорът на френския ресторант „Costes”. Впрочем това е една от култовите творби на дизейнера.

Costes.

Старк много работел с японски клиенти. Проектите били главно офисни сгради („Пламъкът”, „Нани-Нани”, „Зеленият барон”).

Пламъкът.

В родния му град била построена улица, носеща името му. Ще познаете ли кой е бил авторът на проекта?

В периода 2016-2017-а година Старк разработва дизайна на смартфона Xiaomi Mi Mix.

 

Филип Старк се радва на известност и международен авторитет. На негови проекти са посветени редица статии. Той е носител на седемнадесет престижни награди. Често организира самостоятелни изложби. Творбите му са минималистични, лишени от ярка декорация, но същевременно притежават дълбочина и философски смисъл.

„Всичко, което правя, е символично и всичко има своето значение” – казва Старк и добавя, че е „неизлечимо болен от креативност”.

Така според Старк трябва да изглежда телефона на бъдещето.

Автор е на повече от 10 000 завършени проекти в областта на дизайна и архитектурата и е учудващо кога успява да работи, след като постоянно го канят на лекции, конференции и срещи с начинаещи дизайнери, които той съветва да не гонят само хонорари или красота. „Дизайнът, който не носи полза, губи смисъл” – предава опита си Филип Старк.