Ейми Уайнхаус: Искам хората да забравят за проблемите си за пет минути

През септември феновете на Ейми Уайнхаус си спомнят за нея по особен начин. На 14-и септември британската актриса щеше да навърши 39 години.

Тя напусна този свят заради алкохолно отравяне преди 11 години, но ни завеща песни, които ще се слушат с вълнение минимум още 111 години.

Нека си припомним няколко любопитни факта за Ейми Уайнхаус.

Мечти

Когато е тийнейджърка и е между 13 – 15-годишна, Уайнхаус посещава Театралното училище на Силвия Янг. Да се влезе в него е изключително трудно. След смъртта на певицата, Силвия Янг публикува част от мотивационното писмо, с което Ейми Уайнхаус кандидатствала: „Искам хората да чуят гласа ми и да забравят проблемите си за пет минути. Мечтая билетите за всички мои концерти и представления да са  разпродадени“ – споделила бъдещата звезда, когато била на 12 години.

Влияние

Ейми Уайнхаус с Тони Бенет.

Уайнхаус признава, че дължи музикалния си вкус на баща си, който я въвел в музикалния свят на Тони Бенет и Франк Синатра. В последното си интервю Уайнхаус признава, че била много щастлива да запише дует с джаз легендата Тони Бенет, с когото винаги искала да изпълни класическото парче „Body and Soul“ и после да разказва на внуците. Бенет е последният изпълнител, с когото Ейми Уайнхаус прави запис преди смъртта си.

Продажби

Ейми Уайнхаус е продала над четири милиона албума и почти половината са закупени след смъртта й през 2011 година. Дебютният й албум „Frank“ стана най-продаваният за XXI век само месец след смъртта й.

Хитът й „Back to Black” я превръща в най-успешно дебютиралата британска изпълнителка в историята на Съединените щати. Тя устремно влетява в Billboard Charts на седма позиция.

Ейми присъства мощно в музикалните класации в продължение на осем години. Издава два албума, „Frank“ и „Back To Black„, като последният става най-продаваният албум на 2007 година.

Ейми три пъти попада в топ 10 на класацията за сингли в Обединеното кралство. Прави го с „Rehab“ и с „Valerie“ – дуетът й с Марк Ронсън. До смъртта си прочутият контраалт продава 1.75 копия на синглите си и то само в Обединеното кралство.

В годината след смъртта й феновете й имат възможността да си купят посмъртния й албум „Lioness: Hidden Treasures“, който включва неиздавани песни и студийни записи.

Романтични връзки

Ейми с Блейк Фийлдър-Сивил.

Ейми смята, че има два типа хора – едните, които обичат да мотаят гаджетата си с всякакви игрички, а другите, които мразят подобни неща с цялата си страст. Певицата е от втория  тип. Тя никога не е имала търпение да се занимава с мъже, които искат да я въртят на пръста си и именно към тях тя губи най-бързо интерес. Харесвала е само прями, стилни мъже с креативен ум.

В периода 2007 – 2009 Ейми Уайнхаус е омъжена за Блейк Фийлдър-Сивил, който е асистент във филмови продукции. От 2010 до 2011 г. тя е гадже на британския кинорежисьор Рег Травис.

Перфекционизъм

Първият албум на Ейми – „Frank“ е посветен на влиянието, което Синатра има върху нея. Тя споделя, че изобщо не харесвала албума – той бил прибързан и завършен по много нескопосан начин.

На нея много й се искало да изкупи всички бройки, пуснати в продажба, да работи по него още пет години и чак след това, когато стане перфектен, отново да го продава.

Стил

Уайнхаус по никакъв начин не се смятала за модна икона. „Просто се обличам като стара, чернокожа еврейка“ – описвала тя стила си на обличане.

Последни дни

Още в първите години на кариерата й злоупотребата й с наркотици са сериозен риск за професионалния й път. Те не само са лоша реклама за Уайнхаус, но й костват няколко концерта, които биват отменени. Освен това според баща й през 2008 г. медицинските изследвания показали, че Ейми диша само с 30% от белите си дробове.

Пушенето на цигари и крек така били увредили белите й дробове, че имала и нарушен сърдечен ритъм. Лекарите я предупреждавали, че ако не спре с порока, съвсем скоро ще й трябва кислородна маска.

Но Уайнхаус не се вслушала в предупрежденията и три години по-късно близките й я изпратили в последния й път под звуците на любимата й песен – „So Far Away“ на Карол Кинг.