Ед Шийран не е плагиат, отсече съдът

Съдебно жури от Манхатън излезе с решение, че с хита си „Thinking Out Loud“ Ед Шийран не е нарушил авторските права на превърналата се в класика песен на Марвин Гей „Let’s Get It On“.

Шийран не е копирал неправомерно композиционни елементи или пасажи от „Let’s Get It On“, констатираха съдебните заседатели и отбелязаха, че изпълнителят самостоятелно е създал песента си.

След като стана ясен изходът от делото, Шийран коментира, че е очевидно, че той е много доволен от резултата: „Изглежда, че след всичко случило се, няма да се оттегля от ежедневната си работа“.

В същото време той призна, че е невероятно разочарован от безпочвените обвинения и от факта, че те изобщо са могли да стигнат до съда. Шийран обърна внимание, че цели осем години са били водени разговори за две песни с драматично различни мелодии и четири акорда, които също са различни и се използват всеки ден от автори на песни по целия свят.

Шийран призна и за емоционалната цена на процеса срещу него, отбелязвайки, че заради делото не е имал възможност да бъде със семейството си по време на погребението на баба му в Ирландия.

„Никога няма да мога да върна това време“ с болка сподели Шийран.

Делото по обвинение в плагиатство бе заведено дело във връзка с песента на Шийран „Thinking Out Loud“, която през 2016 година спечели награда „Грами“ за „Песен на годината“. Семейството на Ед Таунсенд, който е съавтор на „Let’s Get It On” с Марвин Гей, обвини Шийран в копиране на хита от 1973 година.

Ищците твърдяха, че има прилики между прогресията на акордите, хармоничния ритъм и определени мелодии в двете песни. Правният екип на Шийран защитаваше тезата, че мелодиите са различни и елементите, използвани и в двете песни, са често срещани в поп музиката.

Случаят беше внимателно наблюдаван за потенциала му да усложни допълнително правната среда за авторите на песни след редица подобни популярни съдебни дела за авторски права на музика през последните години.

Соло изпълнение и твърдения за неопровержимо доказателство

По време на процеса Шийран изпълни началото на „Thinking Out Loud” за съдебното жури в опит да опровергае показанията на вещото лице, призовано от ищеца. Шийран не скри огорчението си, посочвайки, че намира обвиненията в плагиатство за „наистина обидни“.

Шийран свидетелства, че той и съавторът му Ейми Уадж, са написали „Thinking Out Loud” за по-малко от ден през февруари 2014 г., когато Уадж е бил отседнал в къщата му във Великобритания.

Шийран сподели, че и двамата с Уадж имат роднини, които са били болни или наскоро са починали и техните съдби са им били вдъхновение за песента.

Бен Кръмп – адвокат, представляващ семейството на съавтора на хита на Марвин Гей от 1973 г. „Let’s Get It On“, посочи във встъпителната си реч, че Шийрън е изсвирил баладата си и песента на Гей, свързани в „китка” по време на концерт и нарече този момент „димящо дуло“, ползвайки тази метафора като неопровержимо доказателство, че песента е плагиатствана.

Марвин Гей

По време на свидетелските си показания Шийран посочи, че идеята за създаването на комбинацията от двете песни най-вероятно е била негова. Той добави, че ако наистина е копирал „Let’s Get It On“, то тогава би бил идиот да демонстрира този факт на сцената пред 20 хил. души.

Вълна от съдебни дела

Съдебните дела за авторски права в музиката стават все по-често срещани в развлекателната индустрия през последните няколко години.

Семейството на Марвин Гей вече е съдило други артисти за нарушаване на авторски права и е печелило. Те успешно осъдиха певеца Робин Тик и продуцента Фаръл Уилямс за 7.4 милиона долара през 2015 г. за плагиатство от „Got to Give It Up“ на Марвин за техния хит „Blurred Lines“, но делото се превърна в петгодишна съдебна битка, като в крайна сметка присъдата бе намалена на 5.3 милиона долара. Съдът присъди и 50% процента от авторските права от „Blurred Lines“ занапред да бъдат за семейството на Марвин Гей.

Но други скорошни дела за авторски права завършиха по различен начин.

Тейлър Суифт беше изправена пред подобен иск през 2017 г. заради нейния хит „Shake It Off“, който беше отхвърлен миналата година. Led Zeppelin бяха съдени през 2014 г. за емблематичната си песен „Stairway to Heaven“ от името на покойния Ранди Калифорния – бивш соло китарист на групата Spirit от 60-е години на миналия век, за взаимстване на част от техния сингъл „Taurus“. Апелативният съд се произнесе през 2020 г в полза на Led Zeppelin.

Ищците, обвиняващи Ед Шийран в плагиатство.

В същото време Шийран е водил предишни съдебни битки за авторството на музиката си и ги е печелил. В дело от 2022 г. за песента му „Shape of You“ съдия се произнесе в полза на Шийран, че не е копирал песента на грайм изпълнителя Сами Суич „Oh Why “, след като музикантът обвини Шийран в плагиатство на ключова част. Шийран също беше съден през 2016 г. заради сингъла си „Photograph“. Става дума за дело, което беше уредено чрез споразумение.

След успешната си съдебна битка през 2022 г., Шийран публикува видео в своя профил в Instagram, изразявайки загрижеността си относно неотдавнашната вълна от съдебни дела за музикални авторски права, определяйки я като наистина вредна за индустрията за писане на песни.

След като стана ясен резултатът от делото Шийран и ищецът – Катрин Таунсенд Грифин се прегърнаха и говориха дълго. Малко по-късно, пред журналисти, Грифин сподели, че Шийран я е поканил на едно от предстоящите му шоута.