Коронацията на Чарлз III ще е в Уестминстърското абатство

Главата на Великобритания, Северна Ирландия и кралствата на Британската общност – Негово Величество Чарлз III, ще бъде коронясан в Уестминстърското абатство в Лондон.

За последен път британският монарх е миропомазан преди 70 години, когато е коронясана Елизабет II (1926-2022 г.), а бъдещият владетел е бил едва на 4.5 години.


Де юре и де факто принц Чарлз от Уелс стана крал в момента на смъртта на майка си на 8 септември миналата година, тъй като традицията не позволява страната да няма монарх. Скоро той приема името Чарлз III и е въведен на престола, а коронацията по традиция се отлага с няколко месеца.

И двете процедури са почит към традицията и формалност, която не променя статута на Чарлз Трети.

Въпреки това церемонията по коронясването, на която ще присъстват повече от 2000 гости, има важно символично и религиозно значение. Тя консолидира ролята на монарха като глава на англиканската църква, позволявайки запазването на обичай, който е на повече от хиляда години.


Церемонията
Церемонията ще започне в 10:20 часа, местно време, в 12.20 часа – българско, когато каретата с Негово Величество и кралицата Камила ще премине през предните порти на Бъкингамския дворец. Екипажът, събран по случай Диамантения юбилей на царуването на Елизабет II, отбелязан през 2012 г., ще придружава кралския ескорт. Той се състои от 96 кавалеристи на Дворцовата кавалерия от Кралския и Синия полк и Лейбгвардията.


Начело на шествието – над 200 кавалеристи, ще бъде следвано от 48 музиканти от кралския конен оркестър. По цялата двукилометрова пътека на шествието на всеки пет стъпки ще стоят британски войници от различни видове въоръжени сили, включително гренадери в червени униформи и високи кожени шапки. На връщане от абатството, където 39 английски и британски монарси са били короновани от 1066 г. насам, кралската двойка ще се върне по същия маршрут, придружена от 4000 военни, включително членове на 19 военни оркестъра – процесията ще продължи повече от един и половина километра. Техни Величества ще се върнат с друга карета. Това ще бъде позлатена карета, произведена през 1762 година. Именно на нея на 2 юни 1953 г. Елизабет II пристъпи към коронацията.
Маршрутът на Чарлз III ще бъде почти четири пъти по-кратък от преди 70 години.

Службата
По-кратка ще бъде самата церемония по коронясването, която ще отнеме само два часа. Монархът ще пристигне в абатството във военна униформа на адмирал от Кралския флот на Великобритания. Той е решил да не носи копринени чорапи с панталони по модата на XVII, както са правили неговите дядо, прадядо и пра-пра-дядо – кралете Джордж VI (1936-1952 г.), Джордж V (1865-1936 г.) и Едуард VII (1841-1910 година).


Службата, която ще бъде водена от архиепископа на Кентърбъри (духовен глава на англиканската църква) Джъстин Уелби, ще включва още няколко нововъведения. Така за първи път молитвите ще бъдат чути на уелски, шотландски и ирландски галски. Също така е решено Чарлз III да се откаже от дългата процедура на „възхищение на връстниците“. Престолонаследникът принц Уилям от Уелс ще коленичи пред баща си, като му се закълне във вярност, след което ще се проведе така нареченото „народно поклонение“ – както гостите на коронацията, така и британските телевизионни зрители, ще бъдат помолени да положат клетва за вярност към Чарлз Трети.

Помазване без видеокамери

По време на коронацията Чарлз III ще трябва да смени няколко тоалета и да седне на няколко трона, включително на церемониалния дървен трон на крал Едуард, който има специална вдлъбнатина, в която е поставен Скун камъкът – символ на кралете на Шотландия и национална реликва на неговите жители. На живо ще могат да се видят всички подробности от церемонията, с изключение на единственото тайнство – помазването на Чарлз III за крал с осветено миро.
В заключителната част на церемонията по коронясването, монархът ще сложи короната на Свети Едуард Изповедник с тегло 2.2 кг, украсена с над 400 скъпоценни камъка и съхранявана в Лондонската кула.

След това той ще я замени с по-леката, но по-богато украсена корона на Британската империя, комплект с 3000 скъпоценни камъка, включително рубина на Черния принц и диаманта Cullinan II, част от най-големия диамант, намиран някога.