Джеф Безос плати рекордните 165 млн. долара за имение в Лос Анджелис

Основателят на Amazon.com Джеф Безос купи фантастичен имот – красивото историческо имение Jack Warner Estate в Лос Анджелис, плащайки рекордните 165 млн. долара на медийния магнат Дейвид Гефън.

 

Предишният рекорд за най-скъпо жилище в града на ангелите принадлежеше на Лаклан Мърдок, който през 2019 г. плати 150 млн. долара за Чартуел, имот, използван за снимките на комедията The Beverly Hillbillies.

Иначе Дейвид Гефън купува Jack Warner Estate през 1990 г. за 47.5 милиона долара от Ан Уорнър – вдовицата на Джак Уорнър, която отхвърля първоначалната му оферта от 25 милиона долара с аргумента, че ще живее в имението до смъртта си.

Имението е с площ от около 6.3 хектара, в джорджиански стил, разполага с две къщи за гости, детски кътове, три оранжерии, тенис корт, басейн, тераси, собствено голф игрище. Пространството, предназначено за паркинг, разполага с цял автосервиз и газови помпи. (В периода на неговото създаване – в края на 20-е години на миналия век Джак Уорнър прекарва цяло десетилетие, изграждайки постепенно имението, като най-накрая го завършва през 1937 г., обединявайки в едно три големи имота.)

Основната сграда има забележителен паркет, внос от чужбина, като според една от легендите, на него бил коленичил самият Наполеон, когато поискал ръката на първата си съпруга – императрица Жозефина. Други характерни елементи в обзавеждането, издържали изпитанието на времето, са ламперия в английски стил от XVIII век, стъклен полилей в стил Джордж III, френски тапети от началото на XIX век, които красят трапезарията. В зимната градина може да се види удивителна ламперия в готически стил. Залата, в която Джак Уорнър някога е гледал домашно кино, е с вградени библиотеки – високи от пода до тавана, като те имат и някои трикови елементи – в тях зад панели са скрити прожектори, които се отместват, след като посетителят бутне главата на статуя на Буда, поставена в залата за „домашно кино“. Екранът, на който могат да се гледат филми, може да се качва и сваля с помощта на съоръжение, приличащо на водна помпа. До екрана има бар в мексикански стил, където виси мексикански полилей от около 1820 година.

„Уолстрийт джърнъл“ съобщава, че освен  Jack Warner Estate преди време в Лос Анджелис Безос купил и парцел за 90 милиона долара. Пред приятели се похвалил, че това е „инвестиция“, а продавач на парцела бил съоснователят на „Майкрософт“ Пол Алън, който почина през 2018 година. Миналото лято шефът на Amazon отново влезе в челните заглавия на вестниците, след като купи не един, а три апартамента в Манхатън с изглед към „Медисън Скуеър Парк“. Цената им бе около 80 милиона долара.