César 2020: Водещ, място, номинации

Остават по-малко от две седмици до церемонията по връчването на френската награда „Сезар“ за заслуги в областта на френското кино. Публиката тръпне в очакване кой филм, актьор, актриса и сценарий ще вземат престижната награда. Ето какво трябва да се знае за предстоящото събитие.

 

 

Мястото

Четиридесет и петото издание ще се проведе на 28-ми февруари в парижката концертна зала „Плейел“. Френският телевизионен канал Canal+ ще излъчва събитието. Президент на церемонията ще бъде френската звезда Сандрин Киберлен.

Водещата

Актрисата и комик Флоренс Форести, която бе водеща и през 2016-а, ще забавлява публиката в залата и зрителите в домовете им. Френският канал даже лансира още един специален трейлър с нейно участие, с който  рекламира за бъдещите награди. Този път французойката пресъздава култовата танцова сцена от филма „Перфектно“ (1985), взимайки щафетата от актрисата Джейми Лий Къртис, като си „партнира“ с известния Джон Траволта. Видеоклипът можете да видите оттук.

Номинираните

„Офицер и шпионин“.

С най-много номинации – цели 12, е филмът на Роман Полански „Офицер и шпионин“, включително за най-добър режисьор и най-добър филм. Френската драматична лента разказва за аферата „Драйфус“, която се разиграва през 1894-1906 г. във Франция. Главният обвиняем е офицерът от еврейски произход Алфред Драйфус, за когото се подозира, че шпионира в полза на Германската империя. А в това време френският полковник Джорж Пикар се опитва да го оневини.

Следва  „Клетниците“ на чернокожия френски режисьор Ладж Ли с 11 номинации, „Славни времена“ на Никола Бедос също с 11, „Портрет на едно момиче в пламъци“ на Селин Шиама с 10 и „Атлантик“ на Мати Диоп с три.

„Имало едно време в Холивуд“ на Куентин Тарантино, „Жокера“ на Тод Филипс и  „Паразит“ на Понг Джун Хо ще са сред филмите, които ще се борят за най-добър чуждоезичен филм.

Новото тази година

Специална чест ще бъде отдадена на френско-датската актриса Анна Карина, която почина през декември миналата година. Нейни фотографии, заснети от фотографа Жорж Дамбие, ще бъдат показани по време на церемонията.