Дж.К.Роулинг направи книгите за Хари Потър безплатни

Именитата авторка предприе интересен ход, насочен към намаляването на разпространението на COVID-19. Ето за какво става въпрос:

 

 

Миналата година, през юли, британската писателка постави лицензионна такса върху сагата за момчето магьосник. С други думи, всеки, който иска да запише и качи онлайн видео клип, четейки част от книгите ѝ, трябва преди това да я плати. Сега, след като милиони училища по света бяха принудени временно да затворят врати, за да се забави разпространяването на коронавируса, учителите започнаха да качват или да провеждат видео уроци с учениците си. Тук се включи и самата британка – тя отмени за неизвестно време лицензионната такса на произведенията си, за да подкрепи и възпитателите, и децата, които са огромни почитатели на творчеството ѝ.

В официалния ѝ уебсайт https://www.jkrowling.com/, Дж.К.Роулинг и литературният ѝ агент Blair Partnership написаха, че „разбират важността да се споделят истории и да се чете на глас във времена на несгоди“.

Впрочем създателката на „Хари Потър“ е и прочут филантроп, дарявайки през годините близо 150 млн. долара на различни благородни каузи. Част от тях – 18.9 млн. долара, бяха отделени за проучванията по множествена склероза, които Единбургският университет извършва. Припомняме, че майката на писателката – Ан, си отива на 45-годишна възраст, заради усложнения, причинени от коварната болест. В нейна чест бе кръстена и новопостроената сграда на университета, където се провеждат изследванията.

Но това не е всичко, през 2005-а писателката  основа благотворителната организация „Лумос“, която има за цел да предпазва децата от домовете за сираци, а тези, които са били институционализирани, да събере отново със семействата им. Ако името на дружеството ви звучи познато, това е защото носи името на заклинанието, с което магическата пръчка на магьосника или вещицата започва да свети във вселената на Хари Потър.

Джоан Роулинг с британския актьор Еди Редмейн.

Въздействието от това, да растеш без любов и внимание, наистина може да бъде много дълбоко. Не само да причини забавяне в развитието, но и да нанесе огромни психологически травми. Виждала съм бебета, които са се научили да не плачат, защото никой не идва за тях. Срещала съм деца, толкова отчаяни за любов и привързаност, че се хвърлят в обятията на всеки непознат.“ – пише Роулинг във вестник „Гардиън“ през 2014-а.

 

По всичко личи, че Джоан Роулинг е не само велик писател, но и дама със златно сърце.