Дуа Липа е загазила

Животът на даровитата 26-годишна английска певица не се състои само от грандиозни успехи и приказни гастроли. Само в рамките на седмица срещу Дуа Липа бяха подадени две жалби за плагиатство. Ето за какво иде реч:

 

Единият „виновник“ е сред най-големите ѝ хитове – Levitating – излязъл преди две години. Artical Sound System (реге група от Флорида) преди броени дни подаде жалба с твърдението, че звездата от албански произход е плагиатствала от нейната песен Live Your Life от 2017-а.

Кадър от Levitating.

Не след дълго се появи и второто обвинение в плагиатство… Това е Wiggle and Giggle All Night на текстописците Лорънс Ръсен Браун и Санди Линзър от края на 70-те години. Също така е замесен и хитът Don Diablo – излязъл по-късно от първото „съмнително“ парче, който се явява като римейк на Wiggle and Giggle All Night.

Обвиняемата грубо е нарушила интелектуалната собственост на ищците. Те търсят правата си, за да не остане без реакция едно целенасочено грубо нарушение.” – посочват в съдебната си жалба адвокатите на Браун и Линзър.

Дуа Липа.

В същото време различни музикални и юридически експерти вече са се заели с казуса. Предстои да се извършат няколко проверки, които да докажат или отхвърлят обвиненията, че родената в Лондон звезда наистина е използвала ритмите, бийтовете и нотите на гореспоменатите творби при създаването на Levitating.

Обложката на Future Nostalgia.

Да припомним, че въпросният музикален хит на Дуа Липа е един от общо единадесетте във втория ѝ студиен албум – Future Nostalgia, издаден през 2020 година. Също така, по данни на американската класация Billboard, Levitating е най-дълго задържалата се песен в топ 10 досега, изпълнена изцяло от представител на нежния пол.

Кадър от Sweetest Pie.

Междувременно изпълнителката на New Rules не само не спира да разпродава като топъл хляб концертите си от своето ново пето световно турне, но и най-новата ѝ колаборация с Меган дъ Стелиън – Sweetest Pie – също започна да жъне успех след успех. А на нас ни остава само да почакваме, за да видим, как и кога ще се произнесе Темида по тежкия казус…