Дейвид Копърфийлд: как син на имигранти от Одеса стана най-богатият илюзионист в света

През 90-те години името му гърмеше по целия свят, той изумяваше публиката с  мащабни трикове, които никой преди него не беше правил.  Като, например, изчезването на символа на Ню Йорк – Статуята на свободата. Той даваше по 50 представления на месец и стана най-богатият илюзионист в света. Напоследък обаче почти нищо не се чува за него. Разказваме ви къде изчезна човекът, който накара да изчезнат Статуята на свободата, самолет и вагон от влака  Ориент Експрес.

 

Истинското му име е Дейвид Сет Коткин, а Копърфийлд е сценичен псевдоним, заимстван от творбата на Чарлз Дикенс. Роден е в Ню Джърси в еврейско семейство на имигранти от Одеса.

Дейвид обича магическите номера от ранно детство и обича да организира представления пред енориашите от местната синагога. Първият му учител е неговият дядо, който често забавлява внука си с трикове с карти. До 12-годишна възраст Дейвид успява да натрупа достатъчно умения, за да бъде приет в Американското общество на магьосниците.

За първи път се появява на сцената в средата на 70-те години – тогава му е поверена една от главните роли в мюзикъла „Вълшебникът“. Поради заетостта си в театралната постановка, Дейвид дори зарязва университета. Няколко години по-късно той започва работа в телевизията, където е водещ на програмата ABC Magic и излъчва авторското си предаване The Magic of David Copperfield.

През 80-те години Дейвид Копърфийлд започва да създава мащабни илюзии, които  поразяват с обхвата си и карат целия свят да затаи дъх пред екраните. Той разработва грандиозен трик с изчезването на самолет, пред очите на зрителите ефектно „разтворя“ Статуята на свободата във въздуха, прелита над Големия каньон, преминава през Китайската стена, кара вагон на Ориент Експрес да изчезне и подготвя около 100 различни илюзии. Върху неговите изпълнения се труди екип от 300 души, включително около 80 инженери.

В началото на 90-те години илюзионистът прави 50 представления на месец, в резултат на което е признат за един от най-популярните хора в света, попада в Книгата на рекордите на Гинес като артист, продал най-голям брой билети за самостоятелните си изпълнения за около 4 млрд. долара, и е обявен за най-богатия илюзионист на всички времена.

Копърфийлд успява да впечатли публиката не само с помощта на трикове. В средата на 90-те години името му отново попада в заглавията заради връзката му със супермодела Клаудия Шифър. В продължение на шест години те се появяват навсякъде заедно и с желание позират пред обективите на фотографите, докато в края на 90-те в пресата беше публикуван текстът на споразумението, регулиращо звездния „роман“. Според този документ супермоделът трябвало да изобразява годеницата на Копърфийлд публично, за което получавала солидна награда всяка година.

Благодарение на този високопоставен „роман“ интересът към неговата личност се увеличава и предаванията му придобиват голяма популярност в Западна Европа. Въпреки че и двамата твърдяха, че документът е фалшив, през 1999-а обявиха, че годежът им е прекратен.

В началото на ХХ век изведнъж се оказа, че известният илюзионист няма с какво повече да изненада публиката. Разкриха се тайните на много от най-известните му трикове: разобличителите на „магията на Копърфийлд“ се надпреварваха да обясняват как великият измамник подвежда доверчивата публика. Статуята на свободата, например, никъде не е изчезвала, а трикът е осъществен единствено благодарение на правилното осветление: в тъмното цялата светлина около монумента била изключена като прожекторите били насочени към публиката. Чудесата на левитацията пък бяха обяснени с наличието на много тънки и здрави кабели, върху които илюзионистът се носи във въздуха.

Поредицата от разобличения и липсата на нови мащабни зрелищни шоута удариха сериозно репутацията и популярността на Дейвид Копърфийлд и през новия век публиката постепенно започна да го забравя. Името му периодично се появяваше в пресата, но само във връзка с поредното шумно разкритие или съдебен процес. Един от участниците в трика му с изчезването на 13 доброволци от залата през 2016-а, заведе дело срещу илюзиониста, защото бил ранен по време на изпълнението. В хода на процеса Копърфийлд беше принуден да разкрие технологията на фокуса: доброволците не изчезват, а биват извеждани от асистенти по специален тъмен коридор до кухнята и след това се връщат в залата. По време на подобен преход един от тях е ранен, след като се спъва в тъмнината, и решава да привлече илюзиониста към отговорност.

Това, обаче, не се отрази съществено върху финансовото състояние на Копърфийлд – основните му източници на доходи отдавна не са представленията. Той направи няколко успешни инвестиции и стана собственик на колекция от антики и луксозни недвижими имоти на тропически острови, които дава под наем. Освен това, в сътрудничество с популярни писатели, Дейвид публикува няколко книги, а също така отвори собствен Музей на илюзиите.

Копърфийлд грижливо крие личния си живот от обществеността. Известно е само, че той излиза с манекенката Клои Госелин, която е с 31 години по-млада от него, а от 2011-а двамата имат дъщеря – този факт, обаче, не беше нито потвърден, нито опроверган от илюзиониста.

Копърфийлд притежава четириетажен мезонет в центъра на Ню Йорк, но прекарва по-голямата част от времето със семейството си на собствения си остров на Бахамите. Илюзионистът и досега изнася представления в Лас Вегас и от време на време се появява в телевизионни токшоута.