„Нетфликс“ в стрийминг войни

„Нетфликс“ – американската компания доставчик на филми и сериали чрез стрийминг – се е заканила тази година да унищожи всякаква конкуренция, включително и „Дисни“.

 

Намерението на „Нетфликс“ е всяка седмица да пуска нов филм – така компанията ще отвее напълно съперниците си. За сравнение през 2019 г. „Уорнър Брос“ пусна 21 филма, а „Дисни“ – деветнадесет. Истината е, че стрийминг компаниите не са ангажирани с допълнителни разходи, свързани с пускането на филми по кината – или с главоболието, че салоните им въобще не са отворени заради пандемията.

Плакатът на филма „Червено известие“.

Миналата година стана ясно колко крехка е кино екосистемата в Съединените щати, която разчита главно на блокбъстъри, за да си изкара редовните над 400 млн. долара печалба. „Нетфликс“ безспорно не може да претендира, че е спасител на киното, но във време на нестабилност и неизвестност произвежда съдържание.

Тази година ще има достатъчно добри филми. Ще видим високобюджетния „Червено известие“ с Дуейн Джонсън, Раян Рейнолдс и Гал Гадот, както и “Не поглеждай нагоре“ с Леонардо ди Каприо и Дженифър Лорънс. Но към тези ленти има и други, които са снимани с амбицията да удовлетворят желанието на компанията да печели всевъзможни награди. Пример за това е адаптацията на романа „Белият тигър“, който е преведен и на български, и спечели наградата „Букър“.

През третото четиримесечие на 2020 г. „Нетфликс“ се поздрави с приходи от 6.44 милиарда долара и с драстично увеличен брой клиенти.

Компанията влага огромни ресурси за създаване на оригинално съдържание, подобно на своите конкуренти от „Дисни“. И все пак ходовете, които стрийминг гигантът предприема, в много отношения са различни от тези на неговите съперници. За 2021 г. от „Дисни“ обявиха, че ще пуснат много нови сериали и филми, но те си съществуват като утвърдени заглавия в киновселената. Достатъчно е да дадем за пример „Междузвездни войни“.

Много преди да се появят стрийминг услугите, „Дисни“ бе филмов колос, а „Нетфликс“ традиционно зависеше от чужди продукции. Но тъй като и двете компании са в тясна конкуренция помежду си, логично е всяка да се придържа към традиционно силните си страни. Така „Нетфликс“ се ангажира да рекламира външни рекламни продукции, а „Дисни“ – да подкрепя филми, създадени от нея.

Интересното обаче е, че докато надпреварата между „Дисни“ и „Нетфликс“ е ясна, конкуренцията между HBO Max и Warner Bros все още се оформя. Едно е сигурно – в годината на пандемията огромната подкрепа, която „Нетфликс“ оказа на киносектора, не трябва да бъде подценявана.