Deep Nostalgia – програмата, която „съживява“ картини и снимки

Подобно на вселената на Хари Потър, където всички портрети и фотографии могат да се движат, говорят и даже да си ходят на гости, сега дойде ред и на нас – „мъгълите“ – да се насладим на този процес. Но няма да забъркваме специални отвари, а ще разчитаме на технологичната еволюция. Разказваме ви за невероятната услуга Deep Nostalgia, нашумяла доста през последния един месец.

 

Неотдавна сайтът на генеалогичната компания MyHeritage реши да изненада всички с новата си „съживяваща“ програма Deep Nostalgia. Подобно на функцията iOS Live Photos при айфоните, Deep Nostalgia използва предварително записани лицеви движения, избирайки да приложи най-подходящите за всяка избрана от нас фотография. Идеята, дали умиляваща, или зловеща, е да се анимират лицата на нашите любими хора и предци, които вече не са сред нас.

Потребителите трябва само да си направят безплатна регистрация в сайта на MyHeritage и после да качат някое изображение – и магията започва. След като дадената фотография се „съживи“, тя се преобразува в gif формат. Всеки ще разполага с възможността да качи до 5 снимки, а след това ще трябва да заплати за услугата. Освен това, за повече сигурност, „снимките на хората, които не са били записани, ще бъдат изтрити от сайта, поради съображения за сигурност“.  Въпреки това всеки сам трябва да прецени дали да предоставя такава специфична информация в дигиталното пространството.

Марк Твен.

В интерес на истината, програмата е предназначена да обработва заснетите лица на нашите близки хора, запечатани от фотоапарат. Но това не попречи на някои експериментатори да тестват целия потенциал на Deep Nostalgia. И той се разгръща от картини на известни художници до древногръцки статуи – всички те, „успели да оживеят“. Впрочем не са малцина и тези, които пожелаха да „възкресят“ и мумиите на египетските фараони.

Оттук можете да видите как изглежда една анимирана фотография, а чрез този линк – „съживените“ статуи.