Живопис върху камък – или ще има ли нови императорски икони?

Вероятно малцина от вас са чували за техниката в изобразителното изкуство – живопис върху камък. Но не се заблуждавайте – това не е да вземете няколко камъчета и да ги мацнете с червения си лак за нокти. Става дума за елитарна техника, изключително трудна за изпълнение, просъществувала много кратък период от време. Днес обаче има идеи за нейното възстановяване и възраждане.

 


Камъкът като основа за живопис

Броени дни остават до 19 март, когато от 11.00 часа ще имате възможност да чуете онлайн лекция, посветена на камъка като основа за живопис. Това е една специфична и ефектна техника от историческо значение, за която днес немалко преподаватели по живопис и у нас и по света имат големи планове – искат да я възстановят, актуализират и модернизират.

Лекцията ще бъде изнесена от проф. Здравко Каменаров от Националната художествена академия и може да се гледа на линка  https://meet.jit.si/орфей.

Проф. Каменаров преподава по дисциплините „Техника и технология на живописта“ и „Иконопис“ в Националната художествена академия. Член е на Съюза на българските художници и на Асоциацията на реставраторите в България. Ако искате да добиете представа за уменията му, влезте в храм-паметника „Свети Александър Невски“ – стенописите в притвора и в централния кораб са консервирани и възстановени от него. Също е работил и по реставрацията на изображенията на цар Фердинанд и царица Елеонора за царския трон в храм-паметника.

Ето и няколко акцента от предстоящата лекция на проф. Каменаров, които сподели за читателите на Banker Special.

 

Техника на изпълнение

За изпълнението на техниката – живопис върху камък – се изискват специални бои. Още, когато процъфтява като жанр в изкуството – в края на XVI век – тази техника се прилага само от строго профилирани художници. Сложна е за изпълнение и не просъществува дълго – художниците престават да я практикуват в началото на XVIII век. Но има запазени доказателства за нейното съществуване – образци, които са правени по поръчка, и могат да се видят в голямата колекция на Галерия Боргезе в Рим и в две малки колекции във Верона и Флоренция.

 

Причини за голямата сложност

Има три основни причини, поради които тази техника е сложна за изпълнение.

  1. За да се рисува върху камък, е необходима специална боя. И не всеки камък е подходяща основа, върху която да се рисува. Учените вече са направили анализи кой камък как реагира на различните бои.
  2. Технологията е изключително бавна за изпълнение – художникът тръгва от единия край на камъка и завършва в другия, като така се получава своеобразно плетиво. Трябва да се работи много внимателно, защото, ако при първото нанасяне боята не изсъхне, тя може лесно да падне и да обезсмисли следващото нанасяне.
  3. Камъкът е изключително тежък – следователно труден за пренасяне. В самия процес на работа са необходими специални приспособления, осигуряващи на художника по-голямо удобство за работа.

Но всички тези затруднения престават да правят впечатление заради красотата на така наречената каменна картина – тогава, когато цветовете, които си е избрал художникът, започват сякаш да си говорят с естествените рисунки и оцветявания на камъка. И имайте предвид, че той не е обикновен гранит, а е полускъпоценен камък – като оникса, аквамарина… И е задължително полиран.

 

Стремежи за възстановяване на техниката

По света, а и в България, се правят опити за възстановяване на техниката. Известният художник Светлин Русев (1933 – 2018) има подобни произведения. В лекцията си проф. Каменаров ще коментира възможностите за актуализиране на живописването върху камък в контекста на XXI век. Той обяснява, че „каменните картини“ са изключително търсени произведения на изкуството, които освен че са уникални по своя характер, по никакъв начин не могат да бъдат фалшифицирани. В големите аукциони по света, особено в Италия, такива произведения се продават на изключително високи цени. И в България също има няколко успешни продажби на подобни артефакти, надхвърлящи стандартните цени в галериите. Такъв тип произведения се търсят от колекционери, а освен това има и няколко случая на поръчки за иконостаси в наши православни църкви.

„Цялата тази техника на живописване върху камък тръгва от Византия и впоследствие се възприема от италианците, които я развиват на много високо ниво. Имайте предвид, че най-ценните икони – императорските – са правени върху камък. Такива икони може да видите във Венеция – в Музея на гръцкото изкуство“ – завършва проф. Каменаров, давайки ни идея и кой музей задължително да посетим, когато ще можем отново спокойно да пътуваме до италианския град, построен върху вода.