Дъщерята на Рамзан Кадиров стана зам.-министър на културата

Айшат Кадирова, 21-годишната дъщеря на чеченския президент Рамзан Кадиров, получи длъжността първи заместник-министър на културата на републиката. Кадиров напомни, че през последните години тя оглавява модната къща Firdaws, и помага на чеченските артисти. Неотдавна Съедините щати включиха нея и баща й в списъка си със санкции.

 

„За мен, и за цялата сфера на културата, това назначение е чест и радост! Въпреки младата си възраст Айшат Рамзанова от много години участва в живота на творческите колективи в нашата република, осигурявайки всичко необходимо на танцовите, музикалните и театралните колективи” – написа в Instagram министърът на културата Хож-Бауди Дааев.

Освен това Дааев благодари на Кадиров затова, че е подкрепил решението му да назначи Кадирова на поста в министерството на културата. Самият чеченски  лидер поздрави дъщеря си със събитието, наричайки го „твърдо, балансирано решение”. Той напомни, че през последните години Айшат е оглавявала модната къща Firdaws, „чиито колекции се ценят и предизвикват възхищението на широката аудитория в много държави”.

Ревюто в Париж, в рамките на специалната Вечер на чеченската култура.

През февруари тази година ВВС разказа как модната къща, управлявана от дъщерята на Кадиров, е организирала ревю на собствени рокли в Париж. Преди това презентации на 21-годишната дизайнерка са се състояли в Грозни, Москва и Дубай. А през 2017-а стана известно, че управляваща къщата за ислямска мода Firdaws Айшат Кадирова, е открила бутик в столицата Грозни.

Чеченският бранд  е създаден през 2009-а от съпругата на лидера на Чечня Медни Кадирова, а след това управлението му е предадено на дъщеря им. „Винаги съм възприемала модата, с която се занимава Firdaws, като част от културата” – заяви тогава пред ВВС Айшат Кадирова.

Баща й написа в социалните мрежи, че дъщеря му има голям принос и в развитието на филхармонията на Чечения., „винаги помага на начинаещите и на действащите артисти, на естрадните ансамбли”,  и че през март е била наградена с медал „За заслуги към Чеченската Република”. „Сигурен съм, че Айшат Рамзанова, бидейки внучка на нашия първи президент, героят на Русия Ахмат-Хаджи Кадиров, отлично знае смисъла и цената на думите на своя любим дядо: без култура няма нация”, – завършва Кадиров.

Айшат Кадирова е родена през 1998-а в село Центорой. В 2016-а постъпва в икономическия факултет на Чеченския държавен университет. През същата година се се омъжва за сина на близък приятел на чеченския лидер. Тя е първата от децата на Кадиров, получила ръководна длъжност.

На 20 юли 2020-а Айшат Кадирова, заедно с майка си и сестра си, попадна в американския списък със санкции. И на трите е забранено да влизат в Съединените щати. „Департаментът разполага с обширна достоверна информация за това, че Кадиров носи отговорност за осъществявани в продължение на над 10 години многобройни груби нарушения на човешките права, включително на изтезания и извънсъдебни убийства”, се казваше в изявлението на държавния секретар на САЩ Майк Помпео.