Колониален Уилямсбърг: История, нови придобивки и отново отворени врати

Малко са местата в света, с толкова важно историческо значение като Колониален Уилямсбърг. То дава идеална възможност както на американците, така и на чужденците да се запознаят с първите години на европейския колониализъм в Северна Америка. Но сега – след разхлабването на противоепидемичните мерки – музеят на открито отново ще посреща посетителите си. Разказваме ви за историята, наследството и новите придобивки на това уникално място.

 

Историята на града започва през 1699 г., когато в него се премества столицата на колониална Вирджиния от опожарения Джеймстаун – първата успешна европейска колония в Новия свят. „Кръстникът“ на града е генерал-лейтенант сър Франсис Никълсън, който го именува в чест на крал Уилям III Оранжски, щатхаутер на Нидерландия и крал на Англия и Шотландия. Освен че културата и икономиката на града започват да процъфтяват, той става и родно място на мнозина от най-известните борци за американската свобода, които впоследствие подписват и прословутата Декларация за независимост. След Американската революция столицата е преместена – този път във Вашингтон –  центърът на новосформираната държава. Въпреки това историческата важност и чарът на Уилямсбърг се запазват.

Част от екипа на етнографския комплекс, облечен в дрехи от XVIII в. и застанал пред Двореца на губернатора.

В днешно време етнографският музей се шири върху 121 хектара, притежава над 600 исторически сгради и привлича ежегодно около 1 млн. туристи, благодарение и на запазената му красива джорджианска архитектура. Комплексът е реставриран и превърнат в музей към края на 20-те години на XX век. Когато човек реши да се разходи по старите улички, неусетно започва да си мисли, че времето от XVIII в. насам е спряло завинаги.

Улицата на Глостърския херцог.

В почти всички магазини се продават старовремски стоки: перуки, рокли, части за карети, метални изделия, а не са малко и хора, които се преобличат и дори говорят на вече остарял английски, пълен с архаизми и излезли от употреба граматически форми. През годината, за радост на любителите на история, се организират и различни турнири, фестивали и исторически възстановки.

Старовремски магазин за перуки.

Сега, след плавното разхлабване на противоепидемичните мерки, етнографският комплекс отново приветства своите посетители с добре дошли. Но този път туристите ги очакват ново крило, уголемен централен вход и 25 % по-широки галерии, за които бяха похарчени общо 42 млн. долара. Едно от първите нови изложения е „Ранните лица на Америка“, където гостите на Уилямсбърг ще могат да се запознаят по-отблизо с лицевите характеристики на хората, населявали тогавашната колония: роби, заселници, местни; чернокожи, белокожи и червенокожи.

Новото крило на Уилямсбърг.

Тази изложбена идея, разбира се, е повлияна и от актуалните антирасистки настроения, които заляха Съединените американки щати след убийството на афроамериканеца Джордж Флойд. Още повече, че отсега нататък ще се отделя много повече внимание на африканските роби, които също са изиграли съществена роля в построяването и оформянето на държавата. Впрочем, близо 51% от тогавашното колониално население било съставено от поробени цветнокожи.

Част от цветнокожите служители на Колониален Уилямсбърг.

Освен повече уважение към различните раси, населяващи Щатите, за пръв път се обръща повече внимание на и хората с различна сексуална ориентация през вековете.

… от съдебните протоколи до историческите записки и други документи се опитваме да разберем по-добре и да научим повече за хората от онези времена, които не са отговаряли на тогавашните полови или сексуални норми.“ – резюмира Роланд Л. Хърст, вицепрезидент по колекциите, консервациите и музеите на Колониален Уилямсбърг.

Историческа възстановка.

Определено Колониален Уилямсбърг са нарежда сред най-важните места в Северна Америка, които човек трябва първо да посети. Независимо дали сте местен, или чужденец, какъв по-подходящ начин да опознаете не само историята на европейския колониализъм в Новия свят, но и началото на Съединените американски щати.

Оттук можете да си направите виртуална обиколка из историческия американски град –  https://www.youtube.com/watch?v=rn8GiXvqSy0.