Съботно-неделните предложения – все поводи за гордост

Тази година в неделя, на 6 септември, отбелязваме 135 години от Съединението на България. Ето повод да използвате почивните дни за припомняне на този славен акт от историята ни. Ето и други възможности за приятно прекарване на почивните дни.

 

1. Празник на пестила в „Етър“

В съботния ден участвайте в празника на пестила в Регионалния музей на открито „Етър“. Акценти в програмата тази година са: първият национален фолклорен конкурс „Обредна трапеза“; алея на вкусовете с базар на различни видове храни и напитки; демонстрации за правене на пестил и „цариградско на клечка“; базар „Кулинарни изкушения със сини сливи“; тематична игрословица в Музеен детски център; рецепти за приготвяне на домашни сладка в Регионалния етнографски музей на открито „Етъра“. Габровци се шегуват, че пестилът по техния край по нищо не отстъпва на швейцарския шоколад. В миналото всяко домакинство в габровския край е използвало сливите, за да си направи пестил и по този начин да съхрани плода за по-дълго време. Ето накратко технологията: суровите сливи се измиват и се слагат да се варят, но с малко вода, на нормален огън. Те постоянно се бъркат, а когато се напукат, се слагат в сито, прецеждат се и сокът се отделя, като остават само костилките. Сокът се слага отново да се сгъсти до гъстотата на мармалада. Не се слага повече вода, не се слага и захар. Той е готов, когато, натискайки го с бъркалката по дъното, остава „пътека“. След това пестилът се намазва върху дъска – първо един пласт, после – друг, като между отделните намазвания се изчаква 24 часа. Когато стане дебел 3-4 сантиметра, пестилът е готов за сушене, което продължава 11-12 дни. След това се навива на руло и се съхранява години.

2. Традиционен празник „Ден на градинарската чорба“ в Златарица

В събота община Златарица организира „Ден на градинарската чорба“. Първо с колоритна възстановка ще се пресъздаде обичаят с изпращането и посрещането на градинарите – гурбетчии, които са толкова трудолюбиви, че прославят страната ни в края на XIX и началото на XX век в Полша, Чехия и Унгария. След това очаквайте много забавни игри, песни и танци под съпровод на Златаришката духова музика. Част от празничната програма е конкурс за „Най-вкусна градинарска чорба“, като всеки участник приготвя ястието си на открито. Още от сутринта чорбата се вари в казани. В журито участват членове от Института по фолклор към БАН, които ще дегустират и оценяват качествата на сготвеното. Участниците сами трябва да осигурят продуктите си, като условието е това са традиционните зеленчуци – домати, пипер, картофи, зеле, моркови, бамя. Готвачът може да има със себе си екип от 2-3 души. След като победителят стане известен, участниците в конкурса, а и всички гости на празника ще могат да опитат от чорбите.

3. Красивите домове и „дворци“ на София

През двата дни от уикенда може се потопите в миналото на София, като в събота минете по маршрута на красивите софийски домове по „Сан Стефано“, „Шипка“, „Оборище“, „Врабча“ и „Московска“, а в неделния – ще обиколите банковите „дворци“ на столицата.  Ваш гид ще бъде урбанистът Здравко Петров, който е автор на книгата „Исторически маршрути: София“. Благодарение на него в рамките на двата дни може да видите над 80 места в София, които вълнуват с историята си. Ще научите откъде е минавала античната римска улица Via Sacra, как е изглеждала часовниковата кула на османската София, защо веднага след Освобождението Иречек е наричал София „българската Венеция“. Ще научите и кога по софийските улици тръгват трамваите, къде се е намирала елегантната улица „Търговска“ и какво още е трябвало да се построи на Ларгото.

За да се включите в обиколката, е необходимо предварително записване – на historicalroutes.bg/besedi/.

4. „Тийн Буум Фест Бургас 2020“

Ако сте по морето този уикенд в съботния ден от 16.00 часа в Бургас, на морската гара, започва дългоочакваният „Тийн Буум Фест Бургас` 2020“. На него ще се срещнете с най-известните в момента интернет артисти – влогъри, тиктокъри, инстаграмъри и ютубъри, които ще ви забавляват с интересните си истории. Специален гост ще е световният рекордьор по плуване в басейн Цанко Цанков. В шоуто ще участват танцьорките близначки Сузи и Рени, влогърите по здравословно хранене Радо Кузманов и Ива Друмева, магът Валери Иванов – Жокера. От 20.00 часа за настроението ви ще се погрижат най-популярните и обичани хип-хоп и поп изпълнители – Дара, Павел и Венци Венц. Посланието на фестивала е тийнейджърите да не посягат към алкохола и наркотиците и да внимават, когато сърфират в интернет.

5. Денят на Съединението в Пловдив

Още в навечерието на празника – на 5 септември, от 18.00 часа, на площад „Стефан Стамболов“ ще има празничен концерт с участието на Биг Бенд Пловдив и солисти. Диригент е Николай Гешев. На самия ден – 6 септември, в който Пловдив отбелязва 135 години от Съединението на Княжество България и Източна Румелия, от 10.00 часа в катедралния храм „Света Богородица“ ще бъде отслужен тържествен молебен, от 11.00 часа ще бъдат положени венци и цвята пред паметника на Захари Стоянов в Дондуковата градина (зад Регионалния природонаучен музей), след това ще бъде почетена паметта и на майор Райчо Николов, участвал в подготовката на Съединението, но убит в деня на неговото обявяване, докато преследвал корумпиран чиновник. От 12.00 часа на площад „Стефан Стамболов“ ще може да видите празничния концерт-спектакъл на Фолклорен танцов ансамбъл „Дилянка“. Вечерта, от 18.00 часа, на същия площад концерт ще има група „Мистик“.  Час по-късно пред пловдивския Военен клуб, на площад „Централен“, комитет „Родолюбие“ ще представи възстановка на събитията от 6 септември 1885 година. Мъжете ще са с летните униформи на румелийската милиция въз основа на снимки и документи от времето на Съединението. Униформата се състои от ботуши, бял панталон, бяло сако или мундир с два реда копчета. Пагоните са офицерски или бели, когато войникът е от местната милиция. Калпакът е черен с червено дъно и с Александровска звезда, която е символът на румелийската милиция. От 20.30 часа на площад „Съединение“ ще е кулминацията на празника – тържествената заря-проверка.

Ако на 6-и септември сте в София, а искате да отбележите Деня на Съединението, но нямате възможност да отидете до Пловдив, то ще имате възможност от 11.00 часа до 13.00 часа да поднесете венци и цветя пред мавзолея-костница на княз Александър І Батенберг на бул. „Васил Левски” № 81, където ще има часови от Националната гвардейска част. Князът пише манифест към българския народ, с който провъзгласява Съединението на Княжество България с Източна Румелия. С отбелязването на този празник, който се смята за най-смелия и най-успешен акт в новата българска история, си дайде кураж за началото на нова, успешна седмица.