Дали „Елвис“ – филмът за трикратния носител на „Грами“ – ще спечели „Оскар“?

Съвсем скоро ще научим кои са тазгодишните носители на наградите „Грами“. Но бързаме да ви разкажем за един друг талант, отнесъл статуетка – грамофонче у дома. Става дума за Елвис.

Той 14 пъти е бил номинират, но три пъти печели престижната награда. За него ще научите повече в автобиографичния филм „Елвис“ който тази година е сред номинираните за „Оскар“ в категорията „Най-добър филм“.

Но да ви предупредим – в него има някои фактологични грешки.

„Елвис” на Баз Лурман е най-новият биографичен филм, направен за живота и кариерата на Елвис Пресли. С участието на Остин Бътлър в ролята на Пресли и Том Ханкс в ролята на полковник Том Паркър, филмът разказва версията на Паркър за събитията, от откриването на талантливия Пресли като тийнейджър до смъртта му.

Но не всичко във филма е напълно реалистично. За да се съберат четири десетилетия от живота в 2 часа и 39 минути, е трябвало много подробности от кариерата на Пресли да бъдат замазани, а някои да бъдат измислени изцяло в името на забавлението.

Пресли и полковник Том Паркър не са сключили договор на виенско колело

Във филма, след като полковник Том Паркър открива таланта и способността на Пресли да „разтърсва” всички дами, той в крайна сметка преследва изпълнителя по време карнавал. Двамата се возят на виенско колело, където Паркър уверява Пресли в таланта му и му предлага да стане негов мениджър.

Въпреки че този епизод е вълнуваща сцена във филма, истинската история за това как Паркър става мениджър на Пресли е дълъг и продължителен процес. Докато Боб Нийл остава мениджър на Пресли по време на турнето на Ханк Сноу, през 1955 г. Паркър е „специален съветник“ на Пресли и става негов официален мениджър едва година по-късно.

Пресли не изпя Trouble(Безпокойство) на празненствата за четвърти юли

В „Елвис“ се разказва и за това как запазената марка на певеца – движенията на сцената – навредили на кариерата му. Като се започне от поклащането на бедра по време на концерти, мине се през неохотното носене на смокинг и се стигне до изпълнението на Hound Dog с истинско куче в ръце. Ситуацията с „новия Елвис“ избухва във филма, докато той най-накрая решава да рискува на купона по случай Четвърти юли и да даде всичко от себе си, докато изпълнява Trouble, но…. бива извлечен от залата с полиция.

Реално обаче дори и Пресли да се е поклащал на сцената, той никога не е бил отвеждан от полицията и със сигурност не е изпял песента Trouble. Тази песен все още не е била написана, но Пресли е изпълнил 30-минутен сет, който е включвал Hound Dog и Heartbreak Hotel, докарвайки публиката до екстаз.

Пресли и Присила Болю не стават двойка заради Can’t Help Falling In Love

Във филма виждаме как, докато е войник в Германия, Пресли среща бъдещата си съпруга Присила Бюлиу, изиграна от австралийската актриса Оливия ДеДжондж. Двамата седят в спалнята и си говорят, докато звучи Can’t Help Falling In Love в изпълнение на Кейси Мъсгрейвс, а сцената завършва с целувка.

Има още няколко исторически неверни неща в тази част от филма. Освен факта, че Пресли се среща с Присила, когато тя е била само на 14 години – много по-млада от това, което виждаме във филма, няма начин двойката да е слушала тази песен, особено тази конкретна версия. Can’t Help Falling In Love е написана за филма на Пресли от 1961 г. Blue Hawaii, който излиза две години след случилото се между изпълнителя и красивата девойка. Да не говорим за версията, която двойка слуша във филма, защото тя беше изпята от Musgraves, който е роден едва през 1988 година.

Пресли не е бил най-добре платеният актьор в Холивуд през 60-е години

Във филма Паркър твърди, че Пресли е станал най-добре платеният актьор в Холивуд, след като той, като мениджър, бил дал подобно обещание на звездата – казал му – знам как да ти помогна да станеш най-добрият! Зрителите виждат само за миг Пресли, как се снима в незабравимите си филми, но идеята е зрителите да повярват, че благодарение на тях той е натрупал огромно състояние.

В действителност Пресли печели 1 милион долара на филм през 1965 г., според Los Angeles Times, докато други забележителни актьори, като звездата от „Клеопатра“ Елизабет Тейлър и бъдещата звезда от „Кръстникът“ Марлон Брандо, получават ако не много повече, то поне същия хонорар за своите филми. И твърденията на Паркър са просто силно преувеличени.

Пресли не е измамил Паркър по време на специалния запис на коледното шоу

Голяма част от сюжета се върти около равносметката, която си прави Пресли по време на записа на специалния си коледен филм от 1968 година. Тя провокира в него екзистенциална криза, в резултат на която Пресли не облича коледен костюм, а и изпълнява свои емблематични песни, напук на настояванията на Паркър да пее „Here Comes Santa Claus“(Ето идва Дядо Коледа).

Въпреки че Пресли изпълни своите хитове по време на специалното си коледно шоу, това не е било в знак на бунт срещу Паркър. Според Питър Гуралник, автор на множество книги за Елвис Пресли, неговият мениджър е знаел през цялото време, че Пресли ще изпълнява негови собствени песни, тъй като певецът не е харесвал идеята да направи традиционен коледен концерт.

Робърт Ф. Кенеди не е бил убит по време на специалното коледно шоу

Важен момент във филма е, когато се разчува новината, че Робърт Ф. Кенеди е бил убит. Всички, работещи по специалното коледно шоу, включително Пресли, се събират около телевизора и гледат шокирани какво се е случило и се опитват да разберат какво означава това за тяхната страна.

Реално обаче убийството на Кенеди се е случило на 6 юни 1968 г., няколко седмици преди заснемането на специалното коледно издание от 27 юни до 30 юни 1968 година.

Хотел „Интернационал“ не е платил за шоуто на Пресли във Вегас

И още една заблуда, тиражирана от Паркър, е свързана с епизода, когато той представя на Пресли идея за шоу във Вегас, като му обяснява, че от Хотел „Интернационал“ ще платят всички разходи за шоуто, включително и ще инвестират в продуцирането на негови песни.

Истината е, че Хотел „Интернационал“ не е платил нищо допълнително за шоуто на Пресли. Хонорарът на групата възлиза на около 80 000 долара и Пресли ги е платил от джоба си, без да разчита на приходите от концерта.

Паркър не е съставял договор върху покривка

По време на дебюта на Пресли в Хотел „Интернационал“, ставаме свидетели на разговор на Паркър с шефовете на хотела, по време на който той сключва с тях сделка да осигури на Пресли 5-годишен договор. В замяна на това те трябва да опростят всички дългове на Паркър.

След това виждаме как Паркър подписва договора с Елвис върху розова покривка в кафенето на хотела, но според биографите на изпълнителя това е станало няколко дни по-късно и не на въпросната маса.

Пресли не е бил официално избран за участие в „Роди се звезда“

Към края на филма, когато Пресли е по-възрастен и много по-изцеден, виждаме да му предлагат роля в римейка на Барбара Стрейзънд „Роди се звезда“ само две години преди смъртта му.

След като Стрейзънд и съпругът й видели Пресли на едно от неговите шоута във Вегас, те започнали да обсъждат с Паркър какъв хонорар да предложат на Пресли за ролята в бъдещия им филм. В крайна сметка обаче те се отказват от Пресли и дават ролята на Крис Кристоферсън.

Пресли не уволнява Паркър на сцената

Кулминацията във филма е, когато Пресли научава за грешките и егоизма на Паркър и решава да отмъсти на живо на сцената по време на едно от неговите шоута във Вегас. Пресли разкрива, че Паркър е нелегално в страната, че не си е уредил статута като чужденец, а освен това е натрупал сериозни дългове заради страстта си към хазарта. След това Елвис уволнява мениджъра си пред очите на цялата публика в залата.

Реално обаче Пресли никога не е причинил подобно публично унижение на своя мениджър. Факт е обаче, че той е преживял нервен срив на сцената по време на шоу във Вегас, когато разбрал, че служител от кухнята, когото той харесвал, е бил уволнен. Последвал тежък спор между Пресли и Паркър, който стоял зад случилото се с човека от кухнята, и този сблъсък, в крайна сметка, довел до уволнението на мениджъра.

Независимо от тези фактологични неточности, не пропускайте филма за Елвис Пресли. Какво пък толкова – нима и на вас не ви се е случвало да поразместите и поукрасите някои епизоди от миналото в спомените си?