Да заиграем: Що е това футголф и какви са неговите правила

Чували ли сте за спорта футголф? Журналистът на БАНКЕРЪ – Хубен Ненчев разказва за него.

 Това е много интересен спорт, в който се преплитат футбол и голф, или по-точно казано – той се играе по правилата на голфа, но вместо стик и топка за голф, се използва футболна топка, като за целта самите дупки са по-големи.

Изглежда доста забавен, но се изисква сериозна прецизност на ударите, защото, както знаете, целта е да се вкара топката в дупката с възможно най-малко опита.

Произход и развитие на футголфа

Игра, наречена кодбол, която е имала подобни правила, се радва на краткотрайна популярност в САЩ в края на 20-е и началото на 30-е години на ХХ век. В края на 80-е години швейцарците играят някаква вариация на футголфа, а в Скандинавия също се появяват подобни спортове в началото на 90-е години. Михаел Янсен и Бас Корстен са тези, които първи създават правилата на футголфа, измислят дизайна на екипите и също така организират първия турнир в този нов спорт, който става все по-популярен в цял свят. Това става в Холандия през 2008 година. Идеята е взаимствана от тренировките на клуба от английската Висша лига Тотнъм, където играчите упражняват точността на центриранията в края на сесията, опитвайки се да „приберат“ топките от игрището в съблекалнята, с възможно най-малко опита.

Всеизвестно е, че много от футболистите в Западна Европа играят голф в свободното си време, така че не е изненада, че много от тях се насочват и към футголфа – цели 70% от играчите по цял свят са настоящи или бивши футболисти. Освен че има релаксиращ ефект, този нов спорт осигурява много повече… Чрез него се развива точността на ударите и подаванията, особено тези на далечно разстояние и вече доста треньори по футбол правят тренировките на своите възпитаници именно чрез футголф, разбира се, там където условията позволяват.

Правила на футголфа

Играта е подобна на голфа, с изключение, че се използва футболна топка вместо такава за голф. Освен това тя се рита, вместо да се удря със стик, а на мястото на стандартната дупка има такава, с диаметър 53 сантиметра. Играчът, който премине през всички дупки с най-малко удари е победител. Всъщност, футголфът често се играе на стандартните голф игрища, макар че вече за него се изграждат все повече специализирани терени. Първият изстрел се прави от началната точка на курса, наречен тий, а бункерите с пясък, дърветата, водните препятствия и хълмовете трябва да бъдат заобиколени или прехвърлени, за да се достигне до определената дупка.

Футголфът се играе със стандартна футболна топка (№5), но тъй като тя няма толкова дълга летежна фаза, както голф топките, самите дупки са по-къси. Средно, те са по 140 метра, а парът е до 5 изстрела. Като цяло, този спорт е по-бърз от голфа, а предимството му е, че не се налага да се купува скъпо оборудване.

Ето и някои от изискванията и правилата на клубовете по футголф:

Носете подходящо облекло, за предпочитане, класическото за футголф – голф шапка, фланелка с яка и чорапи с аргайлова шарка (на ромбове), но може и футболен екип. За предпочитане е обувките да бъдат за футбол в зала или на изкуствен терен, а също и такива за бягане. Не се позволяват футболни обувки с бутони.

Вашата топка трябва да е ясно различима от тези на останалите играчи.

Уверете се, че вашият изстрел няма да попречи на този на друг състезател! Прегледайте картата с регистрациите и изчакайте своя ред!

Топката трябва да се изрита от позиция, която е на 1.80 метра преди маркера за край на тий-я.

Топката се отиграва само с 1 удар, като кракът ви не може да бъде стъпил върху нея, а задължително е отделен. Не можете да стъпите върху топката и да я плъзнете към дупката, когато вече сте много близо до нея.

Кълбото трябва да бъде статично, за да имате право на удар, а ако вятърът я търкаля, вие трябва да изчакате тя да спре, преди да имате право да я ритнете.

След първоначалния изстрел, топката се отиграва там, където е, не може да я местите и да си я нагласяте на по-удобно място или да местите предмети, които са застанали на пътя ви. Изключение: може да маркирате мястото на топката и да я вдигнете, когато тя пречи на удара или на топката на друг играч.

Играчът, чиято топка е най-далече от дупката, е първият, който има право на изстрел.

Редът на игра се определя въз основа на резултатите от предходната. Играчът с най-добър резултат започва първи, последван от втория и така – всеки по реда си.

Ако топката попадне във водно препятствие, тя се изважда или се заменя, като се поставя на не повече от 2 крачки от водата на брега, в близост до мястото на падането й, но без да се стремите да я доближите до дупката. Тогава се добавя един допълнителен удар като наказание за грешката.

Същото наказание се налага и при излизане на топката извън маркерите, показващи границата на дадената дупка.

„За да изпитвате удоволствие от играта, уважавайте останалите футголфъри на игрището!!!“ – подчертава журналистът Хубен Ненчев.