Да си спомним за Кен Хенсли, заради който всеки ден е юлска утрин

На 75-годишна възраст почина Кен Хенсли – британският рокмузикант от „Юрая Хийп“. Известен – като създателят на July Morning и като човекът, включил клавишните инструменти в хард рока.

 

У нас той има голям брой почитатели, защото „Юрая Хийп“ са първата световноизвестна хард рок група, гостувала в страната ни по време на социализма. Това се случва през август 1988 г., когато британците изнасят около 25 концерта в най-големите български градове. След 2000 г. Кен Хенсли гостува неколкократно в България за съвместни концертни изпълнения с българските рок групи „Сънрайз“ и Б.Т.Р. Хенсли до последно участва в турнета из Европа и никога не отказва да се снима със свои почитатели.

„Юрая Хийп“.

Първи стъпки

Хенсли попада в групата – пионер на британския хард рок на 24-годишна възраст. Това се случва през 1969 година по покана на мениждъра на групата, която тогава все още се нарича Spice. После групата променя името си, като се кръщава на герой от роман на Чарлз Дикенс. След като започва да свири с групата, Кен Хенсли не спира да композирахитове, благодарение на които „Юрая Хийп“ остава десетилетия наред в сърцата на своите почитатели.

Кен Хенсли.

„Кен Хенсли имаше мнение по всеки въпрос и много бързо измести на втори план основателя на „Юрая Хийп“ Мик Бокс и вокалистът Дейвид Байрън“ – отчита музикалният продуцент Джери Брон. Според самия Хенсли обаче причината да се изпълняват най-вече негови композиции, била, че той предлагал по 10-12 песни в сравнение с останалите, които съчинявали по едно-две парчета и разчитали, че те са съвършени.

Поезия и накърнено его

Факт е, че и Брон признава особения талант на Кен Хенсли – въпреки че специализирал електрически орган, той композирал песните на китара, а после свирел мелодията на пиано и усъвършенствал. Хенсли скромно заявява, че в онези години – краят на 60-те и началото на 70-те години на миналия век – той далеч не можел да се сравнява с най-големите факири на клавишните инструменти – виртуозите Рик Уейкман от „Йес“ и Кийт Емерсън от прогресив групата „Емерсън, Лейк енд Палмър“. Критиката обаче смята, че Хенсли е ненадминат в композирането на музика, тъй като отправна точка за написването на песните му е потребността да изрази чувствата си в поетична форма.

Рик Уейкман.

Благодарение на тази негова страст се дължи успехът на Lady In Black в албума Salisbury (1971), а по-късно и на запазената марка на „Юрая Хийп“ – July Morning от албума Look at Yourself (1971).

Кийт Емерсън.

Любопитна подробност е, че макар и July Morning да е написана от Кен Хенсли по време на концерти тя се изпълнява от кийбордиста Манфред Мен, тъй като така се разпорежда музикалният продуцент Джери Брон. Хенсли преглътва обидата, но след неуспешен концерт на „Юрая Хийп“ в САЩ, където групата е освиркана, накърненото му его се проявява в пълна сила.

Америка – новото начало  

Към средата на 70-е години отношенията между Кен Хенсли и колегите му започват да се влошават. Дейвид Байрън страда от алкохолизъм и се налага да напусне групата, като мястото му е заето от Джон Лоутън. Малко по-късно и басистът Гари Тейн също напуска, тъй като има проблеми с дрогата. И Кен Хенсли трябва да признае проблема си – пристрастен е към кокаина, заради което в края на 70-е години решава, че ще се премести да живее в САЩ, където иска да започне солово кариера.

Там той пише забележителни песни за хард рок групите от новото поколение – WASP и Cinderella. Животът в САЩ реално помага на Кен Хенсли да се спаси от наркотичната зависимост. Новите му приятели го оценяват подобаващо – фронтменът на WASP Блеки Лоулес го хвали, че е написал истински учебник за това как да свирим хеви метъл на клавишни инструменти.

Кен Хенсли на сцена в Бургас на 1 юли 2010 година.

През 1993 г. Хенсли си купува звукозаписно студио в Сейнт Луис и се присъединява към местната презвитеранска общност. През последните 18 години от своя живот той на практика не стъпва в родината си. Свири в Германия, в Скандинавия, в България, в Беларус, Украйна, Грузия и Русия, но не и във Великобритания. През 2007 г. написва автобиографичната рок опера „Кръв по магистралата“ с оркестъра на испанския град Аликанте, където се премества да живее след 2000 година. И както съобщи брат му Тревор, без да посочва заболяването, Кен Хенсли е починал внезапно в болница в Испания. Музикантът наскоро завърши мемоарите си, озаглавени My Book of Answers („Моята книга с отговори“). Очаква се те да излязат през февруари. А до тогава Кен Хенсли завеща едно сигурно нещо на феновете си – всеки ден да се събуждат в очакване на юлска утрин.