Моделът срещу преподавателката

Докато в САЩ броят гласовете на президентските избори, Америка, както и  останалият света, са в неведение кой ще отговаря за обстановката в Белия дом, ще генерира хуманитарни инициативи, ще организира приеми, ще се снима със съпрузите на чуждестранни лидери. Иначе казано – коя ще е първата дама.

 

В зависимост от резултатите в Източното крило на Белия дом ще остане или Мелания Тръмп, или Джил Байдън. От самото начало на предизборната кампания Twitter непрекъснато сравнява двете жени – в полза на последната. Между тях, обаче, е почти невъзможно да се правят аналогии. Историите на Джил и Джо Байдън и на Мелания и Доналд Тръмп са еднакво достойни за биографични филми. Но те са напълно различни.

Преподавателката по английски

Джил, която на 3 юни навърши 69 години, е дългогодишната спътница на Джо Байдън. Тя започва да излиза с бъдещия си съпруг през 1975-а – малко след като 30-годишният, роден в Делауеър, Джо получава сенаторско място от щата, което ще заема в продължение на 35 години. В онзи момент Джел не счита, че връзката й младия политик има бъдеще. Тогава Байдън едва се възстановява след смъртта на съпругата си Нелия и дъщеря си Наоми в автомобилна катастрофа, а сестра му Валери се грижи за неговите оцелели синове Бо и Хънтър. След първата среща обаче, в края на която Джо Байдън стисна ръката й, Джил осъзнава, че е срещнала истински джентълмен. Тя се съгласява да се омъжи за политика чак след петия му опит да й предложи брак, който сключват  през 1977-а.
Винаги е твърдяла, че от малка се стреми към финансова независимост. На 15-годишна възраст Джил Джейкъбс, израснала във Филаделфия, където баща й оглавява клон на банка, започва работа като сервитьорка.

 

Преди да стане съпруга на политик, Джил е омъжена за кратко за спортист от колежанския отбор по футбол в университета „Уидънър“ в Пенсилвания: тя се свързва с Бил Стивънсън на 19-годишна възраст. Бракът, сключен през 1970 г. е разтрогнат през 1974 г., двамата са просто твърди млади. Те, обаче, успяват да се преместят в Делауеър и да отворят много популярно кафене в тамошния университет, където Джил постъпва, за да се отдаде на голямото си увлечение –  изучаването на английски език.
В крайна сметка тя се труди като преподавател по английски език почти през целия си живот, оставайки активно работеща съпруга на политик: през 1981 г. на Джо и Джил Байдън им се ражда дъщеря – Ашли, но младата майка не остава вкъщи и започва да учи на английски и история деца, които имат проблеми със социализацията.

Тя преподава и през годините, когато съпругът й е вицепрезидент на САЩ при Барак Обама – още през 1988-а, когато Джо Байдън за първи път се опитва да се кандидатира за президент на САЩ, тя го предупреждава, че ще продължи да обучава „проблемни“ студенти. От 1993 г.  до 2008-а,  Джил Байдън всъщност е работила като инструктор в един от общинските колежи в Делауеър в Уилмингтън, преподавайки английски език и основи на писането (задължителен предмет за ученици от гимназиите в САЩ). Общинските колежи обикновено се посещават от хора от най-бедните семейства, които не са могли да завършат училище или не са получили диплома заради трудни житейски обстоятелства или проблеми със закона.
„Чувствам, че мога да направя живота им различен“, обясни Джил Байдън любовта си към студенти, нуждаещи се от специално внимание, през 2008-а пред The ​​Washington Post. – Просто харесвам тези хора. Приятно ми е с тях. Харесвам жените, които се връщат в училище и получават дипломи, защото са много фокусирани. “ Самата Джил Байдън се завръща в университета в Делауеър, за да защити дисертацията си: тя става доктор в областта на образование през 2007-а, на 55-годишна възраст, под моминското име Джейкъбс. Дисертацията й е посветена на потребностите  на студентите от обществените колежи.

Бидейки втора дама на САЩ от 2008-а до 2016-а, Джил Байдън продължава да преподава три дни в седмицата в Обществения колеж на Северна Вирджиния. Много от студентите й дори не знаят, че е съпруга на вицепрезидента на Съединените щати, на онези, които се досещат, тя казва, че му е роднина. Джил Байдън, на чиито уроци неизбежно присъстват служители на специалните служби, непрекъснато се опитва убеди специалните агенти да се обличат така, че да не се открояват на фона на студентите. Когато се налага да участва в събития в Белия дом или да пътува със съпруга си в чужбина, Джил Байдън чете студентските работи по пътя.
Тя не напуска работата си в колежа дори по време на предизборната кампания през 2012-а, когато Барак Обама и Джо Байдън се бориха за втори мандат: политическата й роля е доста скромна – само няколко независими речи пред избирателите.
Като съпруга на политик от 1977-а, Джил Байдън никога не става негов спътник в политическата борба, запазвайки независимост в кариерата си. В интервю за Vogue през 2008-а, обаче, тя казва: „Ние не сме просто двойка в политиката – или един човек в нея. Ние сме семейство в политиката. И мисля, че вицепрезидентството е най-подходящо за нас. Семейството може да бъде заедно в резиденцията. Просто ще бъдем по-ангажирани. Толкова много работихме, за да стигне Джо до мястото, където е сега. Освен това съм готова за нови приключения, защо не? “

Моделът от Източна Европа   

Единственото общо между Мелания Тръмп и Джил Байдън е, че и двете имат опит в моделството. През 1972 г. Джил работи на непълно работно време в местната агенция за модели на Уилмингтън в Делауеър, въпреки че не се смята за професионалист в тази област.  Пред Vogue тя казва, че се е фотографирала само пет пъти, получавайки по 20 долара на снимка. За Мелания Тръмп, родена Kнавс, в края на 80-те години моделството се превръща в начин на живот и възможност да напусне Югославия.
Мелания се изявява в тази сфера още като дете, участвайки в представянето на дрехи за малчугани в шивашката фабрика, където е работила майка й Амалия.
На 16 години участва в реклама, заснета от фотографа Стан Йерко, на 18 подписва договор с миланска агенция за модели, но се премества на Запад по-късно, когато през 1992 г. печели конкурс на списание „Jana“. Тримата победители в него имат право на договори в чужбина. След като учи една година в университета в Любляна за архитект, Мелания Кнавс зарязва образованието и заминава за Милано, за да преследва мечтата си.

Роденият в Югославия модел не остава дълго в Западна Европа. През 1995-а Мелания  се запознава с Паоло Замполи, съсобственик на агенцията за модели Metropolitan, който е приятел с Доналд Тръмп: той я убеждава да се премести в САЩ, където й обещава успешна кариера с неговата подкрепа.
Работата като модел Мелания Кнавс в САЩ през 2016-а ще провокира противниците на Доналд Тръмп да я обвиняват в разпуснатост и непридирчивост към предложенията на фотографите. През януари 1996-а тя се снима гола с друг модел за френското списание Max, а през 2000 г. в мъжкото издание GQ се появява фотосесия, в която тялото на Мелания Кнавс е едва покрито – на корицата пък има снимка, на която моделът е само по бижута.
Въпреки това Доналд Тръмп, с когото моделът има връзка от 1998-а, коментира тези снимки по време на първата си предизборна кампания: „Мелания беше един от най-успешните модели и направи много фотосесии, включително корици,за  големи списания. (Снимките за Мax) бяха направени за европейско списание преди да се срещнем. В Европа подобни снимки са голяма мода и са много разпространени. “

Мелания Кнавс се среща с милиардера Доналд Тръмп през септември 1998-а в клуб Kit Kat на парти по време на Седмицата на модата в Ню Йорк – организира го Паоло Замполи, според официалната биография на Мелания Тръмп във Vanity Fair.
През 2005-а в  голямо интервю за „Татлър” Мелания казва, че на онова парти не е дала телефона си на Тръмп. „Защото знаех кой е и си помислих …, – спомня си тя. – Вероятно това, че той е с всички тези момичета. Като цяло исках да видя какъв телефонен номер ще ми даде и ако е служебен, да не се занимавам с него. Както и да е, той даде всичките си телефони и аз му се обадих няколко дни по-късно. “

Вярно е, че има и друга версия за тяхното запознанство – след скандала с Джефри Епщайн миналата година The New York Times писа, че именно покойният финансист, обвинен в педофилия и сводничество, е запознал милиардера с модела.
Като доказателство изданието цитира факта, че след победата на Тръмп на президентските избори през 2016-а Епщайн се опита да подчертае приятелските си връзки с избрания президент, „твърдейки, че той е човекът, който го е запознал с третата му съпруга“.

Сега, сравнявайки Джил Байдън и Мелания Тръмп, поддръжниците на Демократическата партия в Twitter настояват, че първата е била учителка по английски през целия си живот, а втората е постигнала успехите чрез голи снимки.

Първата дама на САЩ, обаче, която все още говори английски със силен славянски акцент, игнорира критиките в социалните мрежи и продължава да говори публично, най-вече за проекта си Be Best, насочен  срещу тормоза онлайн,  и да отглежда 14-годишния син Барън, за когото между другото никога не е наемал бавачка.