Канада – Обетованата земя за американците

Красивата северноамериканска държава отдавна си е заслужила славата на богата страна, чиято социална политика, образователна система, здравеопазване и спокоен начин на живот могат да служат за пример на останалите държави. Впрочем, през последните десетилетия, броят на американците, замислящи се сериозно дали да емигрират в северната съседка, също нараства значително. Разказваме ви защо.

 

Вече цял свят знае, че щом наближат изборите за следващ американски президент, нещата могат да ескалират много. Докато двубоят между двете най-силни политически партии – Демократическата и Републиканската – достига своя зенит, мнозина от американците се замислят да емигрират, ако резултатите не ги удовлетворят.
Но защо именно Канада? Освен общата граница и множеството общи традиции както Денят на благодарността и Хелоуин, английският е също официален език, а стандартът на живот е сред най-високите в света.

Затова едва ли е изненада, че въпросите, свързани с Канада, докато Съединените щати са обхванати от предизборната треска, добиват огромна популярност в интернет търсачката Google. По данни на всекидневника „Ню Йорк Пост“, резултатите за „move to Canada“ са претоварили за броени минути култовия браузер, само час след неотдавнашния дебат между избраника на Републиканците Доналд Тръмп и колегата му от Демократическата партия Джо Байдън.

Но това далеч не се случва за първи път…

Уебсайтът на имиграцията на канадското правителство се срива тотално през 2016 г. по време на президентската надпревара между Доналд Тръмп и Хилари Клинтън, четири години преди това между Барак Обама и Мит Ромни и през 2004-а между Джордж Буш и Джон Кери.

Торонто – най-големият град и бизнес и финансов център на Канада, намиращ се в провинция Онтарио.

Но въпреки големия интерес, според CNN в началото на тази година броят на американските кандидатури се е увеличил само с 3.6% в сравнение с този от преди четири години. Наред с това – заради сегашната пандемична обстановка – Канада е затворила временно границите си със САЩ, затруднявайки движението между двете съседки.

Любопитно е да се спомене, че за желаещите да се преместят в Канада, съществуват и други опции освен получаването на гражданство:

Посетителкса виза – позволява на притежателя да пребивава до 6 месеца в страната без правото да учи или да работи.

Запис на посетителя – позволява на притежателя да остане за по-дълъг период от време в Канада, като крайна дата е различна за всеки. Причината за пребиваването е също от значение.

Статут на постоянно пребиваващ – на притежателя му е разрешено да учи, работи и да има достъп до канадското здравеопазване, но не може да гласува, да се кандидатира за политически пост или да получава определени работни места с високо ниво на сигурност. Процесът може да бъде ускорен, ако желаещият е квалифициран работник или има роднини в северноамериканската държава.

Канадско гражданство – ако кандидатът е живял през последните пет години в Канада, пребивавайки минимум 1095 дни в страната, тогава може да кандидатства за придобиване на канадско гражданство. Освен това той трябва да има навършени 18 години, да владее английски или френски език, да изкара тест по историята, ценностите и институциите на Канада и да предостави декларация за данък върху доходите, наред с други изисквания.

В интерес на истината, Канада винаги е била готова да даде подслон на американците. Първите исторически сведения датират от Американската война за независимост от 1775-1783 г., когато голям брой от европейските заселници (около 300-400 хил. души) в Северна Америка вземат страната на Великобритания по време на военните действия, получавайки името лоялисти. Голяма част от тях след това бягат в английските колонии на север, а британската корона им позволява да се заселят в днешните провинции Квебек, Нова Скотия, Онтарио и Ню Брънзуик, осигурявайки им финансови помощи от 3 млн. паунда.

Лоялисти по време на Американската война за независимост.

Между другото, сред лоялистите били забелязани и множество чернокожи роби, на които им е била обещана свобода, ако се сражават на страната на Обединеното кралство.