Да си спомним за мецената на Третяковската галерия и да засучем мустак ала Петър Първи

На днешната дата – 27-и декември, през 1832 г., е роден Павел Третяков – големият руски предприемач и спонсор на изкуството, на когото е кръстена прочутата Третяковска галерия. Ето повод да си припомним за делото му и за любопитни бъдещи проекти на известната руска галерия.

 

Павел Третяков (1832 – 1898) получава така нареченото в наши дни „домашно образование“ и след това започва да помага на баща си в бизнеса му. Заедно с брат си Сергей създават няколко фабрики за производство на ленени тъкани и хартия. Двамата стават милионери и имат завидно количество имоти и акции.

Павел Третяков.

На 22-годишна възраст Павел Третяков започва да колекционира картини. Още от самото начало го прави с идеята един ден да дари колекцията си на родния си град – Москва.

Той купува картините на търгове или директно от самите художници. Понякога сключва сделки и за цели серии картини. Пример затова е така наречената „Туркменистанска поредица“ (13 картини и 80 скици) от Василий Верешчагин.

Посетител на Третяковската галерия снима картина на Иля Репин.

През живота си успява да събере цялото творчество на големи художници, известни като Передвижниците, като Иля Репин, Исак Левитан, Валентин Серов, Василий Перов.

През 1874 г. Третяков започва да строи сграда, в която да изложи колекцията си от картини. Седем години по-късно тя е отворена за безплатни посещения, а след единадесет години – през 1892 г., той предава сградата, заедно с картините, на Московската община. По онова време колекцията му съдържа 1287 картини и 518 графики на руски автори, както и 75 картини на западноевропейски майстори. В нея има и 15 скулптури.

Картина на Валентин Серов.

Година по-късно – през 1893 г. галерията получава името „Третяковская“, а кръстникът ѝ е обявен за пожизнен попечител на галерията и почетен гражданин на Москва.

Освен в изкуство Третяков влага богатството си и в благотворителна дейност – заедно с брат си Сергей основават училище за глухонеми деца. Те купуват каменна къща с голям двор, в която по тяхно време са живели и са се обучавали над 150 деца до 16-годишна възраст.

А ето какви са плановете на Третяковската галерия за 2022 година.

Картина на Василий Перов.

За 2022 г. Третяковската галерия планира нестандартни изложби. Амбицирана е да възстанови посещаемостта си, предвид факта, че предковидната 2019-а е била най-успешната ѝ година.

Тогава тя е посетена от 2 836 000 души, като общият ѝ годишен бюджет е 3.129 млрд. рубли – както бюджетни, така и извънбюджетни средства.

През юли 2022 г. Третяковската галерия планира да открие изложбата „Петър I: Мустаците на суверена. По повод 350-годишнината от рождението му”. Генералният директор на музея Зелфира Трегулова обяснява, че това е малък проект, но е замислен с голямо чувство за хумор и амбиция да покаже цялото разнообразие от иконографски портрети от различни периоди от живота на Петър Първи. Целта е да се покаже как и емблематичните му мустаци са се променяли с възрастта му и модата.

Петър Първи.

Друг важен акцент в програмата на Третяковската галерия за 2022 г. е, че тогава ще бъде открита и първата в света изложба – „Влиянието на образа на Русия и руската култура върху модата и стила на ХХ век“. Неин творчески консултант е Джефри Марш от Музея на Виктория и Албърт в Лондон.