Кои са филмите в българския топ 10 за 2021 година?

В края на 2021 г. от Националния филмов център разпространиха кратък отчет за постиженията в съвременното българско кино. Ето какво е състоянието в момента.

 

Зад цитираните по-долу числа стоят часове вдъхновен и отдаден труд на актьори, оператори, озвучители, режисьори, постановчици, гримьори, техници, шофьори, каскадьори, продуценти и още десетки професионалисти, ангажирани в създаването на магията, наречена киноизкуство.

През 2021 г. (до средата на декември) в киноразпространителската ни мрежа в страната са били показани 25 игрални и 8 документални български филма с общ брой зрители – 346 899 и приходи в размер на 2 940 587 лева.

В ТОП 10 на българските филми за 2021 г. попадат заглавията – „Голата истина за група Жигули“ на Виктор Божинов, „Като за последно“ на Ивайло Пенчев, „Бай Иван – Филмът“ на Николай Павлов, „Чичо Коледа“ на Ивайло Пенчев, „Диви и щастливи“ на режисьора Мартин Макариев, „Засукан свят“ на Мариус Куркински, „Жените наистина плачат“ на Весела Казакова и Мина Милева, „Ятаган“ на Андрей Андонов, „Пепел върху слънцето“ на Бо Калинов и „Отново съм тук“ на Поли Генчева.

Те са гледани от общо 336 902 зрители, а приходите от закупените билети е 2 867 677 лева.

Най-гледаният филм за 2021 г. е „Голата истина за група Жигули“ на Виктор Божинов. Той е събрал 153 305 зрители към средата на декември, което е близо половината от общия брой зрители на първите 10 български филма.

Филмът, разказващ за събирането на членовете на стара група, с цел да свирят на рождения ден на забогатял неин почитател, е определян от зрителите като „завладяващ и чудесно сътворен“. В него участват популярни и обичани актьори като Михаил Билалов, Параскева Джукелова, Ирини Жамбонас, Лилия Маравиля, Димитър Рачков, Герасим Георгиев – Геро,  фолк певицата Камелия. Бруто приходите му (с включен ДДС) са в размер на 1 398 320 лева.

На второ място е филмът „Като за последно“ на режисьора Ивайло Пенчев, който има 61 004 зрители и бруто приходи в размер на 382 890 лева. В него участва номинираната за „Оскар“ Мария Бакалова. Сюжетът е лавина от абсурди – жълтата преса раздухва фалшивата новина, че 70-годишен писател е оплетен в мрежите на 23-годишна чаровница. На помощ му идват свещеник с „превъзпитаните“ си питомци от затвора, бивш военноморски капитан в компанията на старци – „разбойници“ и сестри, враждуващи за наследство.

Кадър от „Бай Иван – Филмът“.

На трето място е филмът „Бай Иван – Филмът“ на режисьора Николай Павлов. Той има 59 935 зрители и бруто приходи в размер на 529 706 лева. Сюжетът му се завъртва около ютюбъра Бай Иван, чиито скечове се радват на милиони гледания. Заедно с приятелката си Спаска той пътува от Бургас към София, където ще вземат участие в телевизионно, кулинарно шоу. По пътя преживяват истинско приключение.

Кадър от „Чичо Коледа“.

На четвърто място – „Чичо Коледа“ на Ивайло Пенчев е с 21 039 гледания и с брутен приход от 191 987 лева. Това е една красива история за сбъднатите желания – едно дете мечтае да има семейство; мъж, облечен като Дядо Коледа, иска да разбере кой е. В историята са замесени и таксиметров шофьор, майстор на импровизираната лъжа, и красива сервитьорка на име Милена, и улични музиканти, и любовницата на Датския принц. Най-неочаквано, желанията на всички, които вярват в Чичо Коледа, се сбъдват.

На пето място е „Диви и щастливи“ на Мартин Макариев. Филмът е най-скъпата българска продукция от началото на прехода. Събрал е 15 305 зрители, като приходите са в размер на 147 080 лева. Историята звучи банално – две обикновени жени (в ролитя Яна Маринова и Луиза Григорова) намират смелост и сила да се преборят с предизвикателствата на живота и сами да начертаят съдбата си. Но след като го гледате, ще видите, че е далеч по-интересен.

На шесто място е „Засукан свят“ на Мариус Куркински. На голям екран той е достигнал до 11 233 зрители. Приходите от него са в размер на 96 787 лева. Филмът е създаден по едноименния разказ на Николай Хайтов от сборника „Диви разкази“. В главните роли участват Мариус Куркински, Камен Донев, Ана Пападопулу. Куркински се превъплъщава в Милю – „малкият човек“, който е главен герой на историята и преминава през нейните превратности като слепец през минно поле. Той сякаш танцува безкраен танц между добрия и лошия късмет и непрестанно се удивлява на живота.

Кадър от „Жените наистина плачат“.

На седмо място е „Жените наистина плачат“ на Весела Казакова и Мина Милева. В кината е бил гледан от 6984 зрители, като приходите му са в размер на 63310 лева. Филмът разказва за живота на пет жени от едно средностатистическо българско семейство, които се опитват да отстояват себе си в период, в който страната е раздирана от хомофобия и предразсъдъци.

На осмо място е „Ятаган“ на Андрей Андонов. Той е гледан от 3565 зрители и приходите му са в размер на 21 230 лева. Сюжетът се завъртва около агенция, бореща се с тероризма. Главният герой е инспектор Рангел Костов (Мариан Вълев). Негов началник е Силвия Овчарова (Евгения Калканджиева). Тя няма никакви познания в областта на тероризма, но за сметка на това е невероятен кариерист. Непрекъснато натиска служителите си да ѝ предоставят резултати от работата си. Инспектор Костов, за да не бъде уволнен, си измисля невероятна история за терористична клетка на Ислямска държава в България, ръководена от нищо неподозиращия квартален пройдоха Николай Николов – Никсъна (Ивайло Драгиев).

На девето място е „Пепел върху слънцето“, който е режисьорският дебют на Бо Калинов. Основната фабула се завъртва около лекарската грешка на д-р Стефанов (Юлиан Вергов), която става предмет и на журналистическото разследване на журналистката Антония (Силвия Петкова).

Филмът има 2450 зрители и бруто приходи в размер на 14 417 лева.

На десето място е документалният филм, посветен на загиналия алпинист Боян Петров – „Отново съм тук“ на Поли Генчева.

До средата на декември филмът е гледан от 2 082-ма души и има приходи в размер на 22 119 лева.

Той е селектиран на няколко международни фестивала в Италия, Германия, Испания, Чехия, Румъния и Дания. Носител е на престижната награда “City of Bolzano” Golden Gentian Prize за най-добър изследователски и приключенски филм на 69-ото издание на филмовия фестивал в Тренто, Италия.