На жените в Афганистан забраниха да пътуват сами

След като дойдоха на власт през август, афганистанските талибани наложиха различни ограничения върху жените и момичетата.

 

 

Въпреки това обещаха, че режимът им ще бъде по-малко строг, отколкото е бил по време на първото им управление в периода от 1996 до 2001 година.

Вида Самаздаи – Мис Афганистан от 2003 година.

Независимо от обещанието си, на 26 декември от Министерството за насърчаване на добродетелта и превенция на пороците в Афганистан издадоха директива – жените, които искат да пътуват на дълги разстояния, да бъдат придружени от роднина от мъжки пол. Освен това призоваха шофьорите в градския транспорт да качват само жени, които са забрадени според ислямската традиция.

Директивата е издадена няколко седмици след като от същото Министерство забраниха на афганистанските телевизии да излъчват „сапунени опери и сериали, в които играят жени“ и ги задължиха да гарантират, че журналистките им, които се появяват на екран, ще бъдат с „ислямски воал“.

Вида Самаздаи.

Това разпореждане повдигна редица въпроси, тъй като по никакъв начин не е уточнено какво точно означава „ислямски воал“. Не е ясно дали това е така наречената забрадка, която носят повечето афганистански жени, или е воал, покриващ и лицето.

Вида Самаздаи, снимана за реклама.

Тези мерки са безпрецедентни по своята строгост, още повече че, както вече бе споменато, когато дойдоха на власт, талибаните обещаха, че режимът им няма да бъде толкова строг, колкото е бил по време на първото им управление. Вероятно това бе причината в няколко провинции местните власти да отворят отново училищата за момичетата, въпреки че като цяло в по-голямата част от страната това е забранено.

Освен това по време на първото си управление талибаните наложиха на жените да носят бурка; забраниха им да работят и учат и не на последно място – обявиха за незаконно жените да напускат домовете си, ако не са придружени от мъж.

Международните наблюдатели не очакват, че подобни строги мерки отново ще бъдат наложени в Афганистан. Причината е, че управляващият режим на талибаните има нужда от международно признание и от помощ отвън, предвид че страната се нарежда сред най-бедните в света.

Вида Самаздаи.

В същото време в събота (25 декември) талибаните разпуснаха Независимата избирателна комисия в Афганистан, създадена при предишния режим и отговаряща за организирането на изборите. Малко преди това те закриха и Комисията по изборни жалби, както и две министерства – едното, отговарящо за въпросите на мира, а другото – отговорно за така наречените парламентарни въпроси.

„В момента нямаме нужда и от министерствата, и от комисиите. Ако възникне необходимост, Ислямското емирство (наименованието, с което талибаните наричат режима си) може да ги възстанови“ – обяви Билал Карим, заместник-говорител на управляващото правителство в Кабул.