Да си направиш селфи с обица ала Вермеер

Приложението Google Arts and Culture вече предлага нов филтър, който дава възможност на потребителите да включат в снимките си елементи от известни произведения на изкуството.

 

Сред възможностите за избор са шедьоври на холандските художници Йоханес Вермеер и Винсент ван Гог, както и на мексиканската наивистка Фрида Кало. За да си изберете произведение на майстор на четката, отваряте серията Art Filter, при което конкретния елемент ще се пренесе директно върху селфито и видеоклипа, който сте заснели със смартфона си. Приложението дава и богата информация за историята на създаване на произведението на изкуството или артефакта, който сте избрали.

Сред предложенията за избор са автопортрети на Ван Гог и Кало, „Момичето с перлената обица“ на Вермеер, железен шлем от XIX век от колекцията на Музея на изкуствата „Метрополитън“ в Ню Йорк и древна египетска огърлица, собственост на Кралския музей на Онтарио в Канада. Когато потребителите изберат един от тези филтри, приложението Google Arts and Culture дава подробности за техния произход и начин на създаване.

С Art Filter произведенията на изкуството могат да бъдат разгледани от различни ъгли, като дори може да коригирате техни детайли, когато ги включите в селфито си. Приложението е с опция изображенията да се обработят, както и отделни техни елементи да „се прикрепят“ към тялото или лицето ви. След това създателите на Google Arts and Culture ви насърчават да споделите снимките си, като за целта използвате хаштаг #ArtFilter.

Функцията Art Filter е втората, която Google Arts and Culture лансират. През май те започнаха да предлагат първата подобна опция, наречена Art Transfer, създадена в сътрудничество с музея „Пол Гети“ в Лос Анджелис. Използвайки функцията Art Transfer, потребителят виждаше селфито си, така сякаш е нарисувано от четката на Ван Гог, Кало, Леонардо да Винчи, Едвард Мунк и други гениални художници.

Двете функции Art Filter и Art Transfer са достъпни в безплатното приложение Google Arts and Culture за смартфони.