Да се гмурнеш във фотографии на басейни

За мнозина по света ежегодната ваканция на морето е само далечен мираж. Но за човек, който е прекарал последните три месеца затворен у дома и гмурването в книга с професионални фотографии на басейни звучи утешително. Става дума за най-новата книга на британската писателка и кураторка на артистични проекти Лу Стопърд „Pools” („Басейни”). Ето и някои нейни любопитни наблюдения.

 

„Басейните привличат фотографите, които ги използват за рамка на историите си. Те са и фон, и втори план, и със своите линии, симетрия и ъгли допринасят за „изправяне” на настроението.

Като запален плувец, започнах да събирам снимки на басейни.

Това, което ме заинтригува, бе как басейнът „кръстосва” из снимките на поколения фотографи, които работят в много различни стилове и похвати. Не на последно място споделят и различна философия за живота” – разказва Стопърд.

Книгата й се състои от 11 глави, в които басейнът е разгледан под различни ъгли – като важна част от архитектурата, като място за медитация, за забавления, за забравяне на възрастта.

Но Лу Стопърд предупреждава, в книгата си тя не отдава епикурейска почит на загорелите край басейна тела, а се стреми да изясни как тези пространства са развивали културата.

С тъга можем да признаем, че сегашното състояние на басейна „Мария Луиза” в „Борисовата градина”, където някога са се провеждали конкурси за красота, далеч не е добър пример, с който да бъде илюстрирана книгата й. Но е успокоително, че Стопърд е включила и много снимки от минали десетилетия, така че и „Мария Луиза” може гордо да заблести сред страниците й.

 

Ето и любимите снимки на Стопърд, които, надяваме се, да вдъхновят и вас.

 

През 30-е години да се ходи на басейн, е проява на независим дух. На тази снимка – корица на „Вог” от юли 1932 г. британският фотограф Едуард Щайген е запечатал образа на активната жена. По онова време има и други фотографии, които сякаш са заснети до и в басейни, но реално са направени в студия, нещо, което Стопърд намира за много забавно и за това поставя тази снимка на първо място сред своите любими фотографии с басейни.

На второ място Стопърд поставя фотографията „Холивудски синове“ от 2016 година. Тя е дело на живеещия във Великобритания Алис Хокинс, който снима невероятни имения с разкошни, красиви басейни. Посланието е ясно: Няма нищо по-хубаво от това щастливо да скучаеш.

На трето място е фотографията на норвежкия фотограф Сьолве Съндсбьо от 1998 година. В нея Лу Стопърд много харесва, че басейнът не се вижда, а в същото време се усеща как тялото се движи и диша под водата. Въпреки че е заснета преди повече от 20 години, Стопърд намира фотографията за изключително модерна – улавяща безвремието, което ни осигуряват часовете в басейна.

На четвърто място в класацията на Стопърд е снимката с басейна „Port Marchand” на младия ирландски фотограф Дарак Соудън, заснета в южната част на Франция през 2017 година. Тя е запечатала красотата на френските басейни, където правилата са изключително строги в сравнение с британските, например, в които можеш да правиш почти всичко. Френските разпоредби звучат смешно понякога, но говорят за определени културни стереотипи. Във френския басейн, например, е задължително да носите шапка за плуване дори и ако сте плешив.

На пето място е „Californianication” на Оливър Хадли Пърч от март 2019 година. Това е нагледна демонстрация как снимката ви от басейна може да ви изгради страхотен имидж. За целта може да се вдъхновите от всякакви фотографии –Стопърд признава, че докато работила по книгата си, й било трудно да намери впечатляващ фотограф, който да няма снимка на басейн. Първият, такъв, може и да сте вие, но си струва да променим този факт.

И на последно, шесто, място Стопърд поставя снимка на френския фотограф Ромен Лапрад, заснета в Малта през 2018 година. Лапрад има цяла серия с частни басейни. И като ги гледа, Стопърд признава, че има усещането, че собствениците им са издигнали в култ басейните – излъчват спокойствие, красота и богатство.