10 приказни места, вдъхновили филмите на Disney

Колко пъти ни се е случвало, гледайки някои от анимационните шедьоври на „Уолт Дисни“, да си помечтаем да посетим тези вълшебни кътчета. Въпреки че местата във филмчетата са измислени, те са базирани върху реално съществуващи местности и сгради. Предлагаме ви 10 красиви и иконични забележителности, които можете да добавите в туристическия си списък, за да ги посетите при първа възможност.

 

1. „Снежанка и седемте джуджета“ – Замъкът Лор, Германия

Спомняте ли си началото на анимационната лента, когато Снежанка и принцът за първи път се срещат, или когато към края на филма отиват да заживеят щастливи в двореца, който се вижда в далечината? Е, подобен замък наистина съществува и се намира в Германия. Казва се Лор (Lohrer Schloss) и е разположен в баварския град Лор на Майн. Известно е, че самият Уолт Дисни е почерпил вдъхновение от приказката на Братя Грим. В същото време редици изследователи са на мнение, че немската приказка може да е базирана върху истинска история, разиграла се в замъка и близката гора Шпесарт.

 

2. „Пинокио“ – Селото Колоди, Италия

Италианските градове и села, дори нарисувани, не губят своя чар и красота. Филмчето на Дисни е адаптирано по книгата на прочутия италиански писател Карло Лоренцини „Приключенията на Пинокио“. Авторът толкова обичал родното място на майка си, че не само е централизирал действието на приказката около Колоди, но и самият той започнал да се нарича Карло Колоди. Селото се намира по пътя между Флоренция и Лука и е истинско вдъхновение за художниците на Disney. Изобразявайки малките спретнати къщурки, тесните калдъръмени улички и тосканските сводести входове, те успяват да отдадат почит на именития италианец и майка му.

3. „Красавицата и звярът“ – Градчето Колмар и комуната Егисхайм, Франция

Кажете „бонжур“ на Елзас, френският регион известен с живописните си селца. Оказва се, че „този малък провинциален град“ (както се пее в оригиналния английски дублаж на филма) е инспириран от истински малък провинциален град. Докато любимата анимация на хиляди българи е адаптирана по приказката на французойката Габриела-Сюзан дьо Вилньоф, продуцентите на  „Красавицата и звярът“ използват Колмар и Егисхайм като модели за родното място на Бел.

4. „Смело сърце“ – Замъкът Дънотар, Шотландия

Не е тайна, че действието на анимацията се развива в шотландските Високи земи. Освен това Disney успява да регистрира тартана (шотландски плат) на клана на Мерида в официалния Шотландски регистър на тартаните. Домът на героинята е копие на средновековния замък Дънотар, намиращ се на юг от град Абърдийн. Изглежда напълно нормално, че на такива места могат да се случат стрелби с лък, правене на магии и вълнуващи приключения.

5. „Мулан“ – Забраненият град в Пекин

Филмът е адаптиран по китайската народна приказка „Баладата на Хуа Мулан“, която датира от V-VI в. сл. Христа. Продуцентите наистина се постарават да проучат добре евентуалните места, където би трябвало да се случи историята между династиите Мин и Цин. Затова не е случайно, че в „Мулан“ виждаме Великата китайска стена и Забранения град в Пекин, защото те вече са били построени.

6. „Замръзналото кралство“ – Норвежките фиорди

Неслучайно Норвегия е една от най-живописните държави в света с величествените си фиорди, дървените църкви, тухлените сгради, пъстрите фолклорни костюми и интересните флора и фауна. Но защо точно Норвегия е избрана за родината на Елза и Анна? Майкъл Джаймо, арт директорът на „Замръзналото кралство“, пътува до Скандинавия, за да намери идеалната приказна обстановка за анимацията. Както по всичко личи норвежката природа и градове са го впечатлили най-много.

7. „Аладин“ – Тадж Махал, Индия

Действията в „Аладин“ се развиват някъде в Близкия изток, което се потвърждава и от култовата песен „В арабската нощ“. Куриозно е, че дворецът на Ясмин наподобява на индийския Тадж Махал. Но какво е общото между Индия и Близкия изток? Оказва се, че не става дума за грешка – просто продуцентите черпят вдъхновение от впечатляващата архитектура на Моголската империя, когато ислямът бил официалната религия на Индия.

8. „Пепеляшка“ – Замъкът Нойшванщайн, Германия

Замъкът на Пепеляшка е сред най-впечатляващите и красиви архитектурни творения на художниците от Disney. Заслугата е на талантливия Хърбърт Райман, който правейки скиците си, сигурно си е мислил за шедьовъра на крал Лудвиг II Баварски. Монархът построил Нойшванщайн, за да може да прекарва летата си там. Неговите островърхи кули, сводести входове и заобикалящите го гори са съвършеното вдъхновение за създаването на замък, бил той истински или рисуван.

9. „Рапунцел и разбойникът“ – Мон Сен Мишел, Франция

Кралството на Рапунцел – Корона, много прилича на известния Мон Сен Мишел, който се намира в Нормандия. Един от най-впечатляващите акценти в целия филм са мощните кули на замъка. Докато една част от тях приличат на средновековните френски кули на двореца Шенонсо, други наподобяват ирландските отбранителни кули, използвани при отбраната от викингските набези на острова.

10. „Малката русалка“ – Шато де Шийон, Швейцария

Край на догадките – домът на чаровния принц Ерик е копие на Шато де Шийон, разположено на Женевското езеро. Въпреки че швейцарският дворец не се намира на брега на океан, той веднага грабва погледа  със своята красота и романтична атмосфера. Интересно е, че шатото разполага и със собствен кей, от който човек може да отплава с лодка или просто да се гмурне в разхлаждащата вода.